Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Sopka má vplyv aj na Slovensko, zrušili let z Edinburghu

Popol z islandskej sopky Grímsvötn
Popol z islandskej sopky Grímsvötn (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Obavy, že popol z islandskej sopky Grímsvötn ohrozí bezpečnosť letovej prevádzky a následné rušenie letov sa dotkli aj bratislavského letiska M. R. Štefánika. Pre obnovenie sopečnej aktivity na Islande bola do dnešného poludnia zrušená linka z Edinburghu s plánovaným príletom do Bratislavy o 10:45 a nadväzný let írskeho dopravcu o 11:10.

Situácia sa dotkla spolu 240 cestujúcich, agentúru SITA o tom informovala PR manažérka a hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika - Airport Bratislava, a.s. (BTS) Dana Madunická. "Cestujúci, ktorých let bol zrušený, môžu požiadať leteckú spoločnosť o vrátenie peňazí prostredníctvom formulára na jej stránke alebo sa môžu zdarma preknihovať na najbližší voľný let. Všetky ostatné, na dnes naplánované lety by mali byť uskutočnené v zmysle platného letového poriadku, dopravcovia nám zatiaľ neavizovali ich rušenie," informovala.

Letisko M. R. Štefánika cestujúcim odporúča, aby počas týchto dní priebežne sledovali informácie uverejnené na webových stránkach dopravcov, u ktorých si letenku kúpili a riadili sa ich pokynmi. Situácia sa totiž priebežne mení a v závislosti od poveternostnej situácie a pohybu sopečného mraku sa môžu rušiť ďalšie lety.

Zmeny v letovej prevádzke súvisiace s pohybom sopečného mraku z islandskej sopky Grímsvötn Letisko M. R. Štefánika monitoruje, "ale v konečnom dôsledku je na rozhodnutí leteckého dopravcu linku zrušiť. V tomto prípade sa tak dopravca rozhodol na základe odporúčania Irish Aviation Authority (IAA)," dodala v tlačovej správe hovorkyňa BTS. Viac na stránke ryanair.

Viaceré európske aerolínie začali v pondelok večer rušiť niektoré lety pre obavy, že popol z islandskej sopky Grímsvötn ohrozí bezpečnosť letovej prevádzky. Medzi prvými tak urobila holandská spoločnosť KLM, ktorú nasledoval írsky Aer Lingus, nízkonákladový EasyJet a britské British Airways. Rušenie letov sa podľa odhadov dotkne tisícov pasažierov smerujúcich zo alebo do Škótska. Britské úrady po vlaňajšej skúsenosti s erupciou islandského vulkánu Eyjafjallajökull zaviedli pravidlá, že o vzlietnutí alebo nevzlietnutí lietadiel rozhodujú na základe verejne dostupných údajov aerolínie. V konečnom dôsledku však musia požiadať o povolenie vzlietnuť britský Úrad pre civilné letectvo (CAA). Podobne je to aj v Írsku. Európska organizácia pre riadenie letovej prevádzky Eurocontrol, ktorá priebežne sleduje šírenie sopečného popola, medzitým informovala, že popol sa nad severným Írskom a Škótskom bude udržiavať aj v priebehu nasledujúcich 24 hodín.

Sopka Grímsvötn, ktorá sa nachádza pod ľadovcom Vatnajökull na juhovýchode Islandu, je najaktívnejším islandským vulkánom, no od roku 2004 bola nečinná. Na Islande už v nedeľu uzatvorili medzinárodné letisko v Keflavíku a krajina uzatvorila takmer celý svoj vzdušný priestor. Európa sa obáva, že výbuch bude mať podobné následky ako minuloročné erupcie sopky Eyjafjallajökull, ktoré spôsobili niekoľko týždňov trvajúce výpadky v leteckej doprave nad kontinentom a dopravný chaos.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu