Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Čech už druhýkrát transplantoval celú tvár!

Mitch Hunter dostal novú tvár
Mitch Hunter dostal novú tvár

BOSTON - Lekári nemocnice v Bostone vykonali pod vedením českého chirurga už druhú úplnú transplantáciu tváre v krátkej dobe. Príjemcom bol tridsaťročný muž, ktorý v roku 2001 po dopravnej nehode utrpel vážne zranenia pri kontakte s vedením elektrického prúdu.

Viac ako štrnásťhodinú operáciu tridsaťčlenného tímu podľa dnešnej správy agentúry AP viedol štyridsaťročný plastický chirurg Bohdan Pomahač, ostravský rodák, ktorý na severovýchode USA pracuje už pätnásť rokov.

Operácia z minulého týždňa sa podľa Pomahača uskutočnila bez problémov a pacient by sa po nej mal úspešne zotaviť. Mitchovi Hunterovi pri nej tím lekárov v nemocnici Brigham and Women's Hospital transplantoval celú tvár vrátane nosa, viečok, pier, kože, nervov a svalov. Totožnosť darcu nebola zverejnená.

Pomahač v marci viedol tím lekárov, ktorý vykonal vôbec prvú úplnú transplantáciu tváre v USA. Vtedy bol príjemcom dvadsaťpäťročný Dallas Wiens, ktorého v roku 2008 vážne zranil takisto elektrický prúd. Ako prví na svete vykonali celkovú transplantáciu tváre vlani v marci španielski lekári. Príjemcom bol farmár, ktorý sa nešťastnou náhodou strelil do tváre.

Bohdan Pomahač sa narodil v Ostrave a vyštudoval na lekárskej fakulte Palackého univerzity v Olomouci. Do bostonskej nemocnice, ktorá patrí niekoľko rokov medzi desať najlepších nemocníc v USA, prišiel na chirurgickú prax v roku 1996.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu