Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Transplantácia pod vedením Čecha: Muž s novou tvárou sa už smeje

Dallas Wiens
Dallas Wiens (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Texasan Dallas Wiens (25), ktorému ako prvému Američanovi transplantoval pred 10 mesiacmi lekársky tím českého chirurga Bohdana Pomahača celú tvár, sa už dokáže usmiať.

"Schopnosť smiať sa a prejaviť emóciu na tvári, hoci aj neúmyselne, je taká prirodzená," zveril sa novinám Dallas Morning News. "Nová tvár ma výrazne zmenila."

Zdravotný stav mladého muža je najlepší zo všetkých troch Američanov, ktorým tím českého chirurga vlani tvár transplantoval. Pokrok, aký dosiahol, prináša nádej, že by operácia mohla pomôcť viacerým.

Wiensovi spálil tvár kábel vysokého napätia, ktorého sa dotkol hlavou, keď stál na vysokozdvižnom vozíku. Zostal tiež slepý. Absolvoval vyše 20 rekonštrukčných operácií, ale jeho tvár zostala bez výraznejších rysov. Transplantácia to zmenila.

Teraz už "nevyzerám oveľa inak ako ktokoľvek iný," povedal. Prípadmi Wiensa a dvoch ďalších sa zaoberá štúdia, ktorú v decembri zverejnil lekársky časopis The New England Journal of Medicine. Uvedený postup môže napraviť "vážne deformity v jedinej operácii", konštatuje štúdia.

Wiensovu transplantáciu financovalo americké ministerstvo obrany v nádeji, že prinesie možnosti podobného liečenia vojakov zranených v bojovom nasadení. Organizmus Wiensa ako jediný z prvých troch operovaných v USA neodmietol počas prvých šiestich mesiacov od operácie transplantát, hoci všetkých troch trápili infekcie.

Vôbec prvú transplantáciu celej tváre uskutočnili v roku 2005 vo Francúzsku. Odvtedy už 18 pacientov ukázalo jej "sľubné výsledky", viedla štúdia.

Zvažovala aj pôvodné obavy, že sa na príjemcu tváre prenesie totožnosť tváre darcu. To sa však nepotvrdilo. "Je to náš subjektívny názor, ako aj názor dvoch rodín darcov, že pacienti nevyzerajú ako ich darcovia," uzavrela štúdia. Tretia darcovská rodina sa na štúdii nezúčastnila.

Wiens po absolvovanej terapii dokáže už ovládať svoj pery tak, aby sa  mohol napiť z pohára. A vrátil sa mu čuch.  Musel sa však niekoľkokrát počas uplynulých 10 mesiacov vrátiť do nemocnice, kde mu tvár upravovali, aby mu lepšie "sedela".

"Po transplantácii tváre som sa stal znova normálny, čo mi umožňuje robiť, čokoľvek budem chcieť," zdôraznil Wiens. "Je to cesta, na ktorú som sa práve vydal."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu