Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Hejce: Našli ďalšie osobné veci obetí havárie

Úlomky hľadali vojaci aj pomocou detektorov kovov. Zobraziť galériu (3)
Úlomky hľadali vojaci aj pomocou detektorov kovov.

HEJCE - Silný dážď s krúpami, nárazový nepríjemný vietor, plno bahna a teplota okolo 0 °C. Ani takéto počasie však neodradilo 66 vojakov pri hľadaní pozostatkov z havarovaného lietadla, ktoré sa v januári zrútilo pri maďarskej obci Hejce.

Pri práci im pomáhali detektory kovov a všetky predmety ukladali do pripravených vriec. Vojakom sa podarilo nájsť aj mnoho osobných vecí mŕtvych vojakov. Maďarská polícia uzatvorila jediný prístup z dediny na miesto tragédie a nikoho tam nepúšťala. Vojaci na miesto tragédie dorazili okolo 9.00 hod. a ihneď sa pustili do hľadania. Okolo obeda už mali naplnených niekoľko vriec. Vojakom sa podarilo nájsť ďalšie časti trupu lietadla, rôzne nity a skrutky. Z osobných vecí zosnulých našli šesť identifi- kačných štítkov a retiazok k nim, MP3 prehrávač, hodinky, náušnice, plastový kryt na mobilný telefón. Spolu sa zozbieralo 10 vriec po 50 kg, najväčšie kúsky mali 20 až 30 cm. Podľa hovorcu ozbrojených síl Milana Vangu však nejde o žiadne časti, ktoré by ovplyvnili vyšetrovanie havárie v terajšom štádiu. Predmety pôjdu na expertízu.

Úspešnosť vojakov prekvapila aj obyvateľov obce Hejce. Tí totiž neverili, že počas jedinej návštevy miesta tragédie sa dá nájsť pokope niekoľko vecí naraz. „Od januára som tam bol niekoľkokrát. Osobne som nič nenašiel. Mnohí objavili veci, ktoré odniesli starostovi na obecný úrad. Na kopci už boli stovky ľudí, takže si neviem vysvetliť takýto objav,“ uviedol Péter Kormos. Narážal aj na nález poslanca SMK L. Ladányiho, ktorý tvrdí, že pri nedeľňajšej návšteve miesta tragédie objavil množstvo osobných vecí vojakov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu