Sobota25. máj 2024, meniny má Urban, zajtra Dušan

EÚ: Slovensko urobilo významný krok k prijatiu eura

BRUSEL - Slovensko v piatok urobilo významný krok k prijatiu eura tým, že svoju menu zapojilo do systému výmenných kurzov ERM II. Uskutočnenie tohto kroku oznámila Európska únia a je v súlade s plánom Slovenska prijať euro od prvého januára 2009. Slovensko vstúpilo do EÚ v máji 2004 spolu s ďalšími deviatimi krajinami.

Slovenská koruna vstúpila do mechanizmu ERM II s hodnotou 38.4550 Sk za euro a bude sa môcť voči euru posilniť alebo oslabiť maximálne o 15 percent. Do systému už vstúpili Lotyšsko, Malta, Cyprus, Slovinsko, Estónsko a Litva, ktoré sa členmi EÚ stali spoločne so Slovenskom. Krajiny, ktoré chcú prijať euro, musia byť v systéme ERM II aspoň dva roky. Poľsko, Maďarsko a Česká republika sa do systému ešte len majú zapojiť.

Podmienkou na prijatie eura je nízka inflácia, nízky rozpočtový deficit a nízky štátny dlh a tiež obmedzené posilňovanie alebo oslabovanie meny voči euru. Ministri financií EÚ schválili vstup Slovenska do ERM II v piatok večer a oznámili ho až po ukončení obchodovania na trhoch v Európe a Severnej Amerike.

V súčasnosti euro platí v dvanástich krajinách. Ako prví majú teraz šancu euro prijať Estónsko, Litva a Slovinsko, ktoré predpokladajú, že sa stanu členmi eurozóny v roku 2007. Cyprus, Lotyšsko a Malta sa usilujú prijať euro v roku 2008. Česká republika a Maďarsko to plánujú urobiť v roku 2010 a Poľsko si ešte presný dátum nestanovilo.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu