Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Vstup do eurozóny v roku 2009 podľa NBS reálny a výhodný

BRATISLAVA - Vstup do eurozóny v januári roku 2009, ako to odsúhlasila vláda aj Národná banka Slovenska (NBS), vychádza z reálnych hodnotení a predpokladov na najbližšie roky. Uviedol to pre agentúru SITA hovorca centrálnej banky Igor Barát s tým, že o výhodnosti prijatia eura na Slovensku v čo najskoršom možnom termíne, hovoria aj výsledky verejnej diskusie, do ktorej sa ešte pred odsúhlasením termínu vstupu krajiny do eurozóny zapojilo množstvo odborníkov ako aj široká verejnosť.

"Výsledkom tejto diskusie bol jednoznačný názor, že pre Slovensko bude výhodné prijať euro v čo najskoršom termíne a že výhody vstupu krajiny do eurozóny výrazne prevyšujú nevýhody," uviedol Barát.

Plnenie Maastrichtských kritérií, ktoré je nevyhnutné pre vstup krajiny do európskej menovej únie, je podľa Baráta reálne. "Menová politika centrálnej banky je nastavená tak, aby bolo Slovensko schopné prijať euro v stanovenom termíne, teda v januári 2009. Všetko pritom nasvedčuje tomu, že krajina by mala splniť stanovené kritériá, vrátane najproblematickejšieho, a to inflácie," dodal Barát.

V súvislosti s výmenným kurzom slovenskej meny a eura pri vstupe krajiny do eurozóny, sú podľa neho úvahy o výhodnejšom termíne vstupu čisto hypotetické. "Nikto nevie s istotou povedať, ako sa bude kurz koruny v nasledujúcich rokoch vyvíjať, či bude posilňovať alebo oslabovať. Tieto úvahy sú čisto v špekulatívnej rovine," uzavrel Barát.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu