Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Kandidáti na prijatie eura musia podľa EK zrýchliť prípravy

BRATISLAVA - Nové členské krajiny Európskej únie (EÚ) musia zrýchliť svoje praktické prípravy na prijatie jednotnej európskej meny.

Ako ďalej vyplýva zo správy o praktických prípravách na budúce rozšírenie eurozóny, ktorú v piatok prijala Európska komisia (EK), z desiatich nových členov EÚ postupujú v príprave na prijatie eura dostatočne rozhodne len štyri krajiny, a to Slovensko, Estónsko, Litva a Slovinsko. Tempo praktických príprav na vstup do Európskej menovej únie by však aj tieto krajiny mali ešte zrýchliť, dodala EK, pričom zdôraznila, že jej odporúčanie platí najmä pre posledné tri menované štáty, ktoré jednotnú menu plánujú prijať už od 1. januára 2007.

EK zdôrazňuje, že hodnotenie tempa praktických príprav sa nesústreďuje na to, do akej miery kandidátske krajiny spĺňajú tzv. Maastrichtské kritériá, čo bude témou hodnotiacej správy EK na budúci rok. Piatková správa si skôr všíma konkrétne praktické plány krajín na prechod na jednotnú menu. Tieto plány zahŕňajú prípravu na uvedenie bankoviek a mincí meny euro do obehu súčasne so vstupom do krajiny do eurozóny, prípravu na obdobie tzv. duálnej cirkulácie, keď budú v obehu eurá aj národné meny, či konkrétne kroky na ochranu spotrebiteľov, ako napríklad dvojité oceňovanie tovarov a služieb.

Podľa septembrového prieskumu Eurobarometer väčšina obyvateľov nových členských krajín vníma plánované zavedenie eura pozitívne. Približne tri štvrtiny respondentov sa však obávajú špekulatívneho zvýšenia cien. Po Estónsku, Litve a Slovinsku chcú euro prijať Cyprus, Lotyšsko a Malta 1. januára 2008, praktické plány týchto troch krajín na vstup do eurozóny sú však len v začiatočnej fáze, uvádza EK. Slovensko by potom malo prijať euro 1. januára 2009, kým Česká republika a Maďarsko uvažujú nad rokom 2010. Poľsko v súčasnosti nemá stanovený plánovaný dátum vstupu do eurozóny.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu