Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

O právnu radu sa dá požiadať aj bezplatne

Dostali ste sa niekedy do problémov s rodinou, alebo so svojím zamestnávateľom a nevedeli ste si s nimi poradiť? Rozmýšľali ste aj o možnosti vziať si advokáta, ale vaša finančná situácia vám to nedovolila?

Z tohto dôvodu bol prijatý zákon, ktorý umožňuje poskytnúť bezplatnú právnu pomoc sociálne odkázaným občanom.

Keďže zákon začne platiť začiatkom budúceho roka, ministerstvo spravodlivosti plánuje do toho obdobia zriadiť tak v Bratislave, ako aj krajských mestách Centrá právnej pomoci. Tie budú poskytovať bezplatnú právnu pomoc ľuďom, ktorí sa nachádzajú v materiálnej núdzi. Rovnako budú sociálne odkázaných občanov v prípade potreby zastupovať aj v konaní na súdoch. Pre občanov, ktorí v súčasnosti potrebujú poradiť v právnych problémoch, fungujú kancelárie bezplatnej právnej pomoci.

Čoho sa pomoc bude týkať


Právne rady, poskytované v centrách, sa budú týkať len občianskoprávnych, rodinných a pracovných prípadov v cezhraničných sporoch aj v obchodno-právnych veciach. Jeho pracovníci alebo určení advokáti okrem právneho poradenstva budú oprávnení tiež na pomoc pri mimosúdnych vyrovnaniach, spisovaní podaní na súd, vykonávaní úkonov súvisiacich so zastupovaním pred súdmi a tiež na úplné alebo čiastočné uhrádzanie nákladov s tým spojených.

Kto má nárok na pomoc

Zákon presne definuje občanov, ktorí musia spĺňať podmienky na poskytnutie právnej pomoci v na to určených centrách. Ide o ľudí nachádzajúcich sa v stave materiálnej núdze. Ich príjem po odčítaní daní a poistného nesmie presiahnuť 1,4- násobok sumy životného minima. V súčasnosti je výška životného minima 4 730 korún, takže príjem žiadateľa o pomoc nemá byť vyšší ako 6 622 korún. Ďalšou podmienkou je to, že hodnota sporu by mala prevyšovať hodnotu minimálnej mzdy, okrem sporov, v ktorých ich hodnotu nemožno vyčísliť v peniazoch. Taktiež nemôže ísť o zjavne bezúspešný spor - teda, ak právo zaniklo uplynutím času, premlčalo sa, alebo žiadateľ nie je schopný poskytnúť relevantné dôkazy.

Možnosť predbežnej konzultácie

Centrá právnej pomoci sa budú tiež zaoberať predbežnými konzultáciami. Ich cieľom je v podstate určiť, čo právny problém je, a čo nie. V prípade splnenia všetkých podmienok môže občan po upozornení o možnosti poskytnutia právnej pomoci zvážiť, či o ňu centrum aj požiada. Žiadosť sa podáva priamo v kancelárii. Tá ju posúdi, prípadne doplní o potrebné údaje a do 30 dní rozhodne buď o priznaní pomoci, alebo jej zamietnutí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu