Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Žilinská KIA rozbieha výrobu novej verzie Sportage

Závod KIA
Závod KIA

ŽILINA - Automobilka KIA v závode pri Žiline rozbehne od pondelka sériovú výrobu zmodernizovanej verzie modelu Sportage, do konca roka plánuje vyrobiť asi 35.000 týchto športovo-úžitkových vozidiel.

Novinárom to dnes povedali zástupcovia KIA Motors Slovakia. Sportage má napomôcť zvýšeniu produkcie v slovenskej fabrike KIA, ktorú vlani zasiahla kríza.

V závode chcú tento rok celkovo vyrobiť asi 200.000 áut, teda o približne 50.000 viac než vlani. V Tepličke nad Váhom produkujú ešte modely KIA cee'd a Hyundai ix35.

Zmodernizovaný model KIA Sportage plánuje automobilka vyvážať do celej Európy, medzi hlavné trhy by malo patriť Rusko, Veľká Británia, Poľsko, Nemecko či Taliansko. Sportage tretej generácie nahradí predošlý model, ktorý v Tepličke nad Váhom vyrábali od júna 2007 do mája tohto roku. Areál fabriky opustilo vyše 105.000 týchto vozidiel.

Nový Sportage sa bude vyrábať s benzínovými i naftovými motormi, oproti staršiemu modelu bude nižší a s väčším vnútorným priestorom aj kufrom. Podľa producenta bude šetrnejší k životnému prostrediu a poskytne aj viacero nových bezpečnostných prvkov. Cenu nového modelu zatiaľ nezverejnili.

Kórejská automobilka tento mesiac pripustila technické problémy s časťou vozidiel KIA cee'd, ktoré sa robia len na Slovensku. Motoristov preto začala zvolávať na preventívnu bezpečnostnú prehliadku hlavného brzdového valca. V západnej a východnej Európe by malo ísť na kontrolu 56.000 vozidiel vyrobených od 1. apríla 2008 do 30. marca 2009, opravu bude možno potrebovať 35.000 áut. Na Slovensku treba prezrieť vyše 1600 automobilov, z ktorých asi 500 zrejme opravia.

KIA Motors Slovakia zaznamenala vlani čistý zisk 25,9 milióna eur, tržby dosiahli 1,68 miliardy eur. Medziročné porovnanie automobilka nezverejnila s odôvodnením, že medzičasom prešla na odlišný spôsob účtovníctva. V závode pracuje asi 2800 ľudí.

Automobilka v uplynulých týždňoch rozbehla pri Žiline aj výstavbu novej haly na výrobu motorov za viac ako 100 miliónov eur. Motory z novej haly budú smerovať i do sesterskej automobilky Hyundai v Česku. So spustením sériovej výroby v novej motorárni sa počíta v závere budúceho roka.

Na Slovensku vyrábajú autá aj závody nemeckej automobilky Volkswagen a francúzsky PSA Peugeot Citroën.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu