Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Slováci v čase krízy zvýšili svoje úspory

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovenské domácnosti dokázali v minulom roku napriek hospodárskej kríze a rastúcej nezamestnanosti ušetriť a zvýšiť svoje finančné bohatstvo. Vplýva to z analýzy UniCredit Bank Slovensko.

Celkové úspory Slovákov sú však naďalej najnižšie v regióne, dosahujú 59 percent hrubého domáceho produktu (HDP). Na strane druhej sa ľudia na Slovensku zadlžujú menej ako Česi, Poliaci či Maďari.

"Je síce pravdou, že máme oveľa viac nezamestnaných a mzdy rastú oveľa pomalšie, ale domácnosti obmedzili svoju spotrebu ešte viac," povedal dnes novinárom ekonóm banky Ján Tóth.

Celkovo majú Slováci podľa odhadu na finančnom trhu menej úspor ako zvyšné krajiny Vyšehradskej štvorky (V4), Poľsko ich má vo výške 66 percent HDP, Česko a Maďarsko zhodne na úrovni 72 percent.

"Čiastočne to môže súvisieť s tým, že dlhodobo bola na Slovensku najvyššia nezamestnanosť," vysvetlil Tóth. Upozornil však, že v porovnaní s okolitými krajinami, sa Slováci zadlžujú výrazne menej, preto sú slovenské domácnosti v konečnom dôsledku síce chudobnejšie ako české, ale mierne bohatšie ako poľské a maďarské.

O celkovom majetku domácností, do ktorého sú zahrnuté napríklad nehnuteľnosti, podľa Tótha chýbajú spoľahlivé štatistiky. "Slovenské domácnosti majú (...) väčšiu preferenciu držať väčšiu časť svojho bohatstva v nefinančnej forme, vo forme domov a bytov, a menej v bankách a na finančnom trhu," povedal Tóth.

Ak sa teda berú do úvahy len finančné štatistiky, môže sa potom podľa neho zdať, že Slováci z nich vychádzajú chudobnejší ako v skutočnosti sú.

Na rozdiel od úspor, ktoré dokázali Slováci v minulom roku zveľadiť, s pádom cien nehnuteľností poklesla hodnota ich nefinančného majetku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu