Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Kríza zvýšila záujem nezamestnaných o podnikanie

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Hospodárska kríza a pokles počtu voľných pracovných miest zvýšil záujem nezamestnaných o podnikanie.

S príspevkom od úradov práce si vybavilo živnostenský list približne 13.300 nezamestnaných, čo je o desatinu viac ako v roku 2008, informovala hovorkyňa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Danica Lehocká. Celkovo vlani na Slovensku začalo podnikať 37.350 živnostníkov.

"Mesačne úrady práce poskytnú príspevok na samostatnú zárobkovú činnosť spolu okolo 1200 uchádzačom o zamestnanie," uviedla Lehocká. Pracovníci úradov práce počítajú s nárastom počtu živnostníkov z radov nezamestnaných aj v tomto roku.

Napríklad v okresoch Zvolen, Detva a Krupina očakávajú, že z evidencie nezamestnaných odíde približne 600 nových podnikateľov, čo je o tretinu viac ako vlani. V okresoch Lučenec a Rimavská Sobota by malo v tomto roku odísť z evidencie úradov práce viac ako 400 ľudí s novým živnostenským listom.

Podľa Milana Beľu, riaditeľa odboru služieb zamestnanosti úradu práce vo Zvolene, si žiadosti podávajú najmä prepustení remeselníci. "Pomôže im to prežiť počas krízy a po čase sa možno znova zamestnajú," povedal Beľa.

Záujem nezamestnaných o podnikanie rastie aj napriek viacerým podmienkam na získanie nenávratného príspevku. Peniaze dostane iba najmenej tri mesiace nezamestnaný záujemca, ktorý prejde školením a obháji podnikateľský zámer pred komisiou.

Ďalšie dva roky potom musí podnikať, v opačnom prípade bude musieť peniaze vrátiť. V minulosti stačilo na získanie príspevku predložiť podnikateľský zámer. V okresoch s najvyššou nezamestnanosťou môžu dostať začínajúci živnostníci viac ako 3700 eur.

Miera nezamestnanosti na Slovensku sa v decembri zvýšila na 12,66 percenta a udržala sa tak na najvyššej úrovni od marca 2005. Počet nezamestnaných, ktorí mohli ihneď nastúpiť do zamestnania, v decembri narástol na 335.490 ľudí.

Koncom minulého roka podnikalo na Slovensku 459.999 živnostníkov a 169.699 právnických osôb.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu