Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Eurostat: Slováci patria medzi najmenej ohrozených chudobou

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Obyvatelia Slovenska patrili v roku 2008 podľa štatistického úradu Európskej únie Eurostat medzi najmenej ohrozených chudobou. Riziku chudoby pre nízke príjmy podľa úradu čelilo na Slovensku 11 % obyvateľov, čím sa SR spolu s Holandskom zaradila na druhé miesto rebríčka krajín najmenej ohrozených chudobou.

Spomedzi krajín EÚ bola hrozba chudoby nižšia iba v Českej republike, a to na úrovni 9 %. Medzi krajiny s relatívne nízkym rizikom chudoby sa podľa Eurostatu ďalej zaradili Dánsko, Maďarsko, Rakúsko, Slovinsko a Švédsko (zhodne po 12 %).

Najohrozenejší chudobou boli v roku 2008 podľa štatistického úradu EÚ naopak obyvatelia Lotyšska (26 %), Rumunska (23 %), Bulharska (21 %) a Grécko spolu so Španielskom a Litvou (zhodne po 20 %). Priemerný ukazovateľ rizika chudoby za celú 27-člennú EÚ predstavoval v roku 2008 17 %.

V riziku chudoby je podľa metodiky Eurostatu každý, koho príjem po zohľadnení rôznych dávok nedosahuje 60 % mediánového príjmu na jedného obyvateľa danej krajiny. Medián je hodnota, ktorá rozdeľuje obyvateľstvo na dve početne rovnaké časti. Štatistický úrad EÚ upozornil, že miera rizika chudoby je relatívny ukazovateľ a definície chudoby sa v jednotlivých členských štátoch únie výrazne odlišujú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu