Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nezamestnanosť je najvyššia od marca 2005

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA - Miera nezamestnanosti na Slovensku sa v decembri zvýšila na 12,66 percenta z novembrových 12,4 percenta. Udržala sa tak na najvyššej úrovni od marca 2005. Informovalo o tom dnes Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny. Nezamestnanosť v krajine rastie najmä pre negatívne dopady svetovej hospodárskej krízy.

V porovnaní so záverom roka 2008 podiel ľudí bez práce stúpol v decembri o 4,27 percentuálneho bodu. "Tak ako za posledných desať rokov nezamestnanosť vždy v decembri mierne vzrástla," povedal generálny riaditeľ ústredia Ján Sihelský. Dodal, že situácia na trhu práce sa tradične zhorší zrejme aj v januári.

Počet ľudí v evidencii úradov práce, ktorí mohli ihneď nastúpiť do zamestnania, sa v decembri zvýšil na 335.490 z novembrových 328.633 osôb. Oproti rovnakému obdobiu roka 2008 vzrástol o 116.570 osôb. Úrady práce evidovali v decembri minulého roku viac ako 5000 voľných pracovných miest, rok predtým ich bolo viac ako 11.000. Najviac ich vraj bolo k dispozícii pre technických, pedagogických a zdravotných pracovníkov.

Najvyššia nezamestnanosť bola v decembri tradične v okresoch Rimavská Sobota a Revúca, kde presiahla 30 percent. Dvadsaťpercentnú hranicu prekročila v ďalších 18 okresoch. Najnižšia bola v Bratislave; v prvom bratislavskom okrese predstavovala 2,71 percenta.

Vývoj nezamestnanosti na Slovensku sleduje pomocou inej metodiky aj Štatistický úrad, ktorý používa výberové zisťovanie. Podľa posledných údajov štatistikov miera nezamestnanosti v treťom štvrťroku minulého roka stúpla na 12,5 percenta, zatiaľ čo v druhom kvartáli dosiahla 11,3 percenta.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu