Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Najhoršia kríza sa už skončila, tvrdí Obama

Barack Obama
Barack Obama

WASHINGTON – Americký prezident Barack Obama je presvedčený, že najhoršia fáza ekonomickej krízy sa už skončila, no zanechala za sebou veľa škôd.

Obama to povedal v stredu v tradičnom prejave o stave únie. Vláda podľa prezidenta včasnými zásahmi zabránila zopakovaniu veľkej krízy z 30. rokov minulého storočia.

"Najhoršia kríza sa už skončila, škody však zostávajú," vyhlásil. Obama sa v prejave zameral na najväčšie súčasné problémy Spojených štátov, akými sú ekonomika, nezamestnanosť, zdravotníctvo, školstvo a daňový systém, ale aj na medzinárodnú situáciu.

Obama vyzval Kongres, aby prijal reformu zdravotníctva. Jej schválenie sa skomplikovalo, keď demokrati v doplňovacích voľbách do Senátu prišli o väčšinu schopnú blokovať obštrukcie republikánov, ktorí s ňou nesúhlasia.

Problém číslo jedna Spojených štátov je podľa Obamu vysoká nezamestnanosť. Prezident ju chce riešiť pomocou pôžičiek pre malé firmy vo výške 30 miliárd dolárov z prostriedkov, ktoré štátu vrátili problémové banky. Predstavil ale aj daňové úľavy firmám na investície, verejné investície do infraštruktúry, podporu environmentálnych technológií, ale aj exportu, vzdelania a inovácií.

Ekonomiku treba podľa šéfa Bieleho domu postaviť na nových základoch, ktoré zabezpečia dlhodobý ekonomický rast. Pripomenul, že v uplynulej dekáde príjmy Američanov klesali a prosperita bola založená na finančných špekuláciách a realitnej bubline. Krajina preto podľa neho potrebuje reformu finančného sektora, pretože bez zdravých finančných trhov pracovné miesta vznikať nebudú. Prezident navrhuje, aby si aj štát rovnako ako obyčajní ľudia v ťažkej dobe utiahol opasok. Úspory by nemali zasiahnuť výdavky na bezpečnosť ani sociálne programy.

Šéf Bieleho domu tiež chce zlepšovať postavenie menšín. Plánuje preto s Kongresom a armádou zrušiť zákon, ktorý homosexuálom zakazuje pri službe v armáde odhaľovať ich sexuálnu orientáciu. Obama tiež sľúbil nápravu pravidiel pre imigráciu.

V zahraničnej politike pripomenul, že USA do konca augusta stiahnu z Iraku bojové jednotky. Krajinu súce budú podporovať, ale "vojna končí". Podobný cieľ majú Američania aj v Afganistane, kde teraz zvyšujú počet síl, aby mohli čeliť povstaleckému hnutiu Taliban. Obama tiež zopakoval svoju víziu sveta bez jadrových zbraní. Spojené štáty a Ruskou majú na dosah uzavretie novej zmluvy o obmedzení jadrových zbraní.

Vo svojom prejave naopak nespomenul konflikt na Blízkom východe, o ktorom nedávno vyhlásil, že pri riešení problémov medzi Izraelom a Palestínčanmi precenil svoje sily.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu