Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Minuloročná inflácia dosiahla historické minimum

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Tempo rastu spotrebiteľských cien na Slovensku sa v decembri zrýchlilo po prvý raz od septembra 2008. Medziročná miera inflácie v poslednom mesiaci uplynulého roka dosiahla 0,5 percenta, v novembri ceny stúpli o 0,4 percenta.

Informoval o tom dnes Štatistický úrad. Priemerná medziročná inflácia za minulý rok sa dostala na historické minimum 1,6 percenta. V decembri v porovnaní s rovnakým obdobím roka 2008 najviac, o 7,1 percenta, stúpli ceny v zdravotníctve.

Alkoholické nápoje a tabak zdraželi o 6,6 percenta, ceny vzdelávania vzrástli o 4,7 percenta. Najvýraznejšie zlacneli potraviny a nealkoholické nápoje (o 5,1 percenta). Ceny v kategórii nábytok, vybavenie domácnosti a bežná údržba domu klesli o 3,8 percenta.

V samotnom decembri 2009 ceny klesli o 0,1 percenta, v novembri medzimesačne vzrástli o 0,3 percenta. V poslednom mesiaci minulého roka vzrástli oproti novembru len ceny rozličných tovarov a služieb a v zdravotníctve, a to zhodne o 0,1 percenta.

Ceny potravín a nealkoholických nápojov klesli o 0,2 percenta, vo väčšine sledovaných kategórii sa ceny nezmenili. Podľa jadrovej inflácie, ktorá nezahŕňa zmeny regulovaných cien a nepriamych daní, sa v decembri ceny medziročne znížili o 0,2 percenta po novembrovom poklese o pol percenta.

Medzimesačne v dvanástom mesiaci minulého roka klesli o 0,1 percenta, v novembri naopak stúpli o 0,2 percenta. Za celý uplynulý rok dosiahla jadrová inflácia historicky najnižšiu hodnotu 0,5 percenta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu