Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

MVO: Banka pozastavila schvaľovanie úveru na diaľnicu

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA/BRUSEL - Európska investičná banka (EIB) podľa mimovládnych ekológov dočasne pozastavila schvaľovanie úveru na výstavbu diaľnice medzi Turanmi a Hubovou na strednom Slovensku, ktorá patrí do takzvaného projektu verejno-súkromného partnerstva (PPP projekt).

Banka tak urobila po upozornení ekológov, že pri výbere trasy úseku diaľnice D1 došlo k porušeniam národnej i medzinárodnej legislatívy. Informovali o tom dnes zástupcovia občianskeho združenia Priatelia Zeme-CEPA. EIB informácie ekológov poprela.

"Nemôžem to potvrdiť," povedal zdroj z EIB, ktorý nechcel by menovaný. "Na našej strane to zastavené nebolo," dodal s tým, že rokovania pokračujú.

Ministerstvo dopravy informácie o rozhodnutí EIB nemalo. "Nemáme o tom žiadne vedomie, sme v procesoch rokovaní o financovaní, doteraz bez záverečných stanovísk," povedal hovorca ministerstva Stanislav Jurikovič.

Ministerstvo životného prostredia v roku 2002 podľa občianskeho združenia navrhlo, aby diaľnica viedla tunelom Korbeľka. Vyhla by sa tak obci Šútovo i chráneným územiam. Národná diaľničná spoločnosť (NDS) však údajne odporúčanie ignorovala a presadila povrchový variant, ktorý bude prechádzať aj národnými parkami Malá a Veľká Fatra. Priatelia Zeme upozornili, že odporučením ministerstva sa nezaoberal ani stavebný úrad, čo bolo v rozpore so zákonom.

EIB podľa mimovládnej organizácie vraj rozhodla, že slovenská strana musí pred podpisom úverovej zmluvy predložiť dokumenty, ktoré potvrdia alebo vyvrátia podozrenia z porušení európskych smerníc. Ministerstvo dopravy by malo preukázať, že okrem povrchového variantu neexistujú iné možnosti výstavby diaľnice.

"Ministerstvo dopravy ani NDS nepredložili žiadne odborné argumenty, ktoré by preukázali, že tunel Korbeľka sa nedá postaviť. Ich hlavným argumentom je, že nemajú dostatok informácií o geológii územia. Informácie však mohli už mať, ak by neprišlo politické rozhodnutie uľahčiť PPP koncesionárovi práce na úkor obyvateľov a životného prostredia," poznamenal Roman Havlíček zo združenia Priatelia Zeme.

Premiér Robert Fico v uplynulých dňoch naznačil, že európske banky váhajú s poskytnutím pôžičky na stavbu piatich chýbajúcich úsekov diaľnice D1 v Žilinskom a Prešovskom kraji za súkromné peniaze. Firmy, ktoré sa majú postarať o vybudovanie asi 75 kilometrov diaľnice, pritom potrebujú zabezpečiť financovanie PPP projektu do polovice februára. Stavba severných úsekov diaľnice D1 medzi Bratislavou a Košicami by mala vyjsť na približne dve miliardy eur (asi 60 miliárd korún). Ťažkosti so získaním úverov na PPP projekty so sebou priniesla svetová hospodárska a finančná kríza.

Podľa skorších informácií by mala EIB požičať na stavbu časti diaľnice D1 miliardu eur (30,13 miliardy Sk). V prípade, že konzorcium pod vedením francúzskej firmy Bouygues úver nebude môcť v budúcnosti splácať, štát za súkromného partnera uhradí pôžičku do výšky 800 miliónov eur (24,1 miliardy Sk). Súčasťou združenia sú aj slovenské firmy Doprastav a Váhostav.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu