Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Fico: Banky sľúbili peniaze na výstavbu severnej D1

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

MARTIN - Banky prisľúbili poskytnúť peniaze na výstavbu piatich chýbajúcich úsekov diaľnice D1 od severoslovenskej Dubnej skaly smerom na Košice, ktoré sú súčasťou projektu súkromno-verejného partnerstva (PPP projekt). Financovanie by sa malo definitívne uzavrieť v polovici februára budúceho roka.

Vyplýva to z vyjadrení premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ktorý sa dnes zúčastnil na spustení prípravných stavebných prác na D1. Stavba by mala vyjsť na približne dve miliardy eur (asi 60 miliárd korún). Podľa nedávnych informácií financovanie výstavby severných úsekov diaľnice zo súkromných peňazí bolo otvorené, lebo konzorcium firiem, ktoré zákazku dostalo, zatiaľ od bánk potrebné peniaze nedostalo. Vláda preto schválila dodatok ku koncesnej zmluve, v ktorej posunula firmám termín na ich získanie do 15. februára 2010.

"Podpísali sme koncesnú zmluvu, koncesná zmluva stanovila finančné podmienky. Banky sa zaviazali, že to budú financovať, vrátane medzinárodných bánk, či je to EIB (Európska investičná banka-pozn.) alebo EBRD (Európska banka pre obnovu a rozvoj-pozn.). Ale ešte sú rokovania s bankami, pokiaľ ide o spôsob, akým sa to bude celé prefinancovávať. Stavba ale už ide, už začína," poznamenal Fico.

Päť diaľničných úsekov by vraj mohli dokončiť za dva až dva a pol roka. Súčasťou konzorcia, ktoré tender na výstavbu a prevádzku severnej časti diaľnice D1 vyhralo, sú tiež slovenské spoločnosti Doprastav a Váhostav.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu