Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Podnikatelia si budú môcť odpočítať DPH pri nákupe áut

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Podnikatelia si od budúceho roka budú môcť odpočítať daň z pridanej hodnoty (DPH) pri nákupe všetkých osobných automobilov. Doteraz sa k zaplatenej DPH, ktorá tvorí necelú pätinu hodnoty vozidla, dostali len v prípade osobného auta vybaveného mriežkou na oddelenie nákladného priestoru alebo so špeciálnym povolením.

Napísali to dnes denníky Sme a Hospodárske noviny, ktoré sa odvolali na zmenu zákona schválenú parlamentom. Uvoľnenie pravidiel by mohlo podporiť predaj nových áut. "Naštartuje sa obnova vozového parku vo firemnej sfére," povedal viceprezident Zväzu automobilového priemyslu Ľudovít Ujhelyi.

Trh s novými automobilmi tento rok už podporilo zavedenie štátnej dotácie. Po skončení dvoch vĺn takzvaného šrotovného sa však odbyt áut v porovnaní s vlaňajškom znovu prepadol, dôvodom boli dopady svetovej hospodárskej krízy. Ministerstvo financií podľa Sme vyčíslilo v minulosti výpadok príjmov štátu po zavedení odpočtu DPH na osobné vozidlá na viac ako tri miliardy korún (99,6 milióna eur). boa fil

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu