Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Podnikateľom sa nepozdáva rast miezd vo verejnej správe

BRATISLAVA - Podnikateľom sa nepozdáva tempo rastu miezd vo verejnej správe. Tie totiž podľa údajov Štatistického úradu SR rastú oveľa rýchlejšie, ako v súkromnej sfére a vôbec nezohľadňujú aktuálny hospodársky vývoj, tvrdí Podnikateľská aliancia Slovenska.

Podľa štatistikov totiž v prvom štvrťroku relatívne najrýchlejšie rástla priemerná nominálna mzda vo verejnej správe a obrane o 11 %, z toho najmä v oblasti verejného poriadku a bezpečnosti o 22,5 % a v povinnom sociálnom zabezpečení o 16,6 %. "Nominálne mzdy v podnikoch s 20 a viac zamestnancami pritom vzrástli v priemere len o 3 %, čo po zohľadnení inflácie predstavuje pokles reálnych miezd o 0,1 %," uvádza na porovnanie PAS.

Nezohľadnenie aktuálneho hospodárskeho vývoja vo výdavkoch verejnej správy pritom podľa podnikateľov spôsobí nárast zadlženia krajiny. "Dlh, vytvorený okrem iného aj nekrytým rastom miezd vo verejnej správe, budú musieť ekonomické subjekty v budúcnosti splácať formou vyšších daní a peniaze použité na splácanie dlhu budú chýbať v oblastiach, ktoré sú dlhodobo finančne poddimenzované, ako školstvo a zdravotníctvo," konštatuje PAS.

Podnikatelia preto žiadajú vládu, aby najskôr zrevidovala rozpočet verejných financií, šetrila na výdavkovej strane rozpočtov a mzdy zamestnancov verejnej správy upravovala v súlade s reálnymi možnosťami ekonomiky. "V čase, keď rastie nezamestnanosť, je dôležité, aby vláda neplytvala s prostriedkami, ale efektívne ich využívala na zlepšovanie podmienok pre podnikanie, čo zabezpečí vytváranie nových pracovných miest," tvrdí PAS.

PAS združuje predstaviteľov podnikateľskej sféry na Slovensku. Podniky združené v PAS dosahujú ročné tržby na úrovni 12,2 mld. eur a zamestnávajú približne 64 tis. pracovníkov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu