Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Firmy chcú počas krízy nižšie dane

BRATISLAVA - Najvhodnejšou pomocou vlády pre slovenské spoločnosti pri riešení ekonomickej krízy by bolo zníženie daní. Ako vyplýva zo štúdie KPMG International, ktorá zisťovala názory vrcholových manažérov na cestu z krízy, si to myslí až 75 % slovenských spoločností.

"Zníženie vládnych daní by sa však prejavilo na nižších príjmoch štátneho rozpočtu, čo by ovplyvnilo ďalšie dve najčastejšie uvádzané pomocné opatrenia vlády, investície do infraštruktúry a vytvorenie nových pracovných miest," uviedla spoločnosť KPMG.

V najbližšom roku plánuje podľa štúdie zmeniť svoju stratégiu 45 % opýtaných, a to hlavne kvôli zmene nákupnej politiky zákazníkov alebo tlaku na hotovosť.

"Zaujímavým bodom, ktorý odlišuje Slovensko od iných regiónov, je skutočnosť, že relatívne vysoký podiel slovenských respondentov si myslí, že zmenu vyvolávajú prísnejšie finančné a environmentálne predpisy," dodala KPMG. Spoločnosti plánujú zmeniť svoju stratégiu najmä v oblasti optimalizácie prevádzkového procesu, v znižovaní nákupných nákladov a v znižovaní pracovných miest.

"Podiel spoločností, ktoré plánujú radikálnejšie dlhodobé prehodnocovania stratégie, predstavuje 60 %, pričom sa chcú zamerať na podnikateľský model a zmenu dodávateľov a nové výrobky a trhy," konštatuje KPMG.

Iba päť percent respondentov očakáva, že sa situácia na trhoch zlepší už v tomto roku, a 65 % si myslí, že je potrebné počkať minimálne do roku 2010, kým sa objavia prvé náznaky pozitívnej zmeny. Do prieskumu k štúdii sa zapojilo 852 vrcholových manažérov, ktorí zastupujú spoločnosti v 29 krajinách, vrátane Slovenska.

KPMG je globálna sieť firiem poskytujúcich profesionálne služby v oblasti auditu, daní a poradenstva. Jej členské firmy pôsobia v 144 krajinách a zamestnávajú vyše 137 tisíc odborníkov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu