Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Na povinnú administratívu míňame zbytočne veľa!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zhruba každé jedenáste euro zo zaplatených peňazí na povinnú administratívu míňajú podnikatelia zbytočne. Vyplýva to z prieskumu ministerstva hospodárstva medzi podnikateľmi. Ministerstvo na základe odpovedí respondentov vypočítalo, že administratívne výdavky podnikateľov predstavujú 992 miliónov eur (29,88 miliardy Sk).

Z výskum vyplynulo, že najväčšie administratívne náklady a zároveň aj záťaž spôsobuje podnikateľom oblasť odvodov, a to najmä povinnosti vyplývajúce zo zákona o zdravotnom poistení. Podobný postoj firmy zaujali aj v oblasti daní, ciel a poplatkov.

"Cieľom projektu je zistenie reálnej nákladovosti a administratívnej záťaže podnikateľov spojenej s plnením informačných povinností, ktoré vyplývajú z právnych predpisov," informoval vedúci komunikačného oddelenia ministerstva Vahram Chuguryan. Počas analýzy sa posudzovalo 48 právnych predpisov napríklad z oblasti obchodného či občianskeho práva, daní, odvodov, ciel a poplatkov.

"Výber právnych predpisov vychádzal nielen z odporúčaní orgánov štátnej správy, ale aj z názoru podnikateľov, pričom dôraz bol kladený na tie právne predpisy, v ktorých bola predpokladaná najväčšia záťaž," dodal Chuguryan. Ministerstvo chce podľa neho do budúcnosti znížiť administratívne zaťaženie o štvrtinu. Výskum bol vykonaný na vzorke tisíc podnikateľských subjektov a bolo uskutočnených zhruba 1900 interview.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu