Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

MH nevidí v podnikaní na Slovensku bariéry

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA - V podnikaní na Slovensku neexistujú podľa Ministerstva hospodárstva SR (MH) závažné bariéry. Ako uviedol rezort hospodárstva v správe o stave podnikateľského prostredia, Slovensko patrí ku krajinám, ktoré efektívne rozvíjajú oblasť podnikania. Ministerstvo je presvedčené, že Slovensko je stále atraktívnou krajinou pre investovanie a na podnikanie.

"K priaznivému imidžu podnikateľského prostredia a konkurencieschopnosti Slovenskej republiky prispieva hodnotenie úrovne dôvery zahraničných investorov, ktoré je naďalej na veľmi dobrej úrovni. V septembri tohto roka bolo Slovensko jedinou z krajín EÚ, kde len jedno percento zahraničných investorov v prieskume Európskej komisie uviedlo, že plánuje odísť z krajiny v období súčasných nepriaznivých dopadov globálnej hospodárskej krízy. V ostatných členských krajinách EÚ sa priemer pohybuje na úrovni 4 až 5 %," uviedol v správe rezort hospodárstva.

Pre zlepšenie podnikateľského prostredia navrhol rezort hospodárstva viacero opatrení. Podľa ministerstva je napríklad dôležité stabilizovať právne prostredie v oblasti podnikania prostredníctvom minimalizácie zmien zákonov, zjednodušiť administratívny postup pri platení odvodov spoločným výberom odvodov a daní, odstrániť dvojitú povinnosť platenia odvodov do Sociálnej poisťovne a zdravotnej poisťovne, či podporovať začínajúcich podnikateľov vo forme príspevku na samostatnú zárobkovú činnosť.

Na stav podnikateľského prostredia na Slovensku majú iný názor zamestnávatelia. Podnikateľské prostredie sa napríklad podľa Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR zhoršilo. Ako uviedol v polovici novembra šéf asociácie Tomáš Malatinský, dôvodom tohto zhoršenia je prebiehajúca hospodárska kríza ako aj prístup vlády k návrhom zamestnávateľov.

"Aj toto vládne obdobie má svoje pozitíva, takže ťažko je povedať, či mala na zhoršenie prostredia väčší vplyv kríza, či vládne kroky. Avšak náš názor je často ten, ktorý nie je prijatý," povedal vtedy Malatinský. Podľa Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR najväčšími "chorobami" podnikateľského prostredia sú korupcia, klientelizmus, zdeformovaný legislatívny proces, či vymožiteľnosť práva. Podľa Malatinského v slovenskom podnikateľskom prostredí sa zvýšila právna neistota.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu