Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Podmienky pre podnikanie sa zhoršili na úroveň leta 2001

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA - Podmienky pre podnikanie na Slovensku sa v treťom štvrťroku opäť zhoršili a vrátili sa na úroveň spred zhruba ôsmich rokov. Index podnikateľského prostredia, ktorý pravidelne zostavuje Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS), spadol od júla do konca septembra na 101,4 bodu. Ide o najnižšiu hodnotu ukazovateľa od polovice roka 2001. Index klesá nepretržite od leta 2006.

Príčinou vnímaného zhoršenia podmienok pre podnikanie je podľa zistení PAS nielen pretrvávajúca hospodárska kríza, ale najmä nedostatočné aktivity vlády premiéra Roberta Fica nasmerované proti nej a bariéram podnikania. V druhom štvrťroku ukazovateľ kvality podnikateľského prostredia klesol na 105 bodov.

Najväčší prepad v hodnotení podnikateľov zaznamenala v treťom štvrťroku v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom vymožiteľnosť práva. Podnikateľom vraj prekážala absencia jasnej koncepcie, ktorá by smerovala k zlepšeniu situácie v súdnictve. Firmy tradične kritizovali najmä neistotu, ktorá plynie z dĺžky súdnych sporov, úroveň korupcie a nedostatočnú kompetentnosť a nestrannosť sudcov.

Medzi firmami sa zhoršili aj názory na efektívnosť hospodárenia štátu a prístup k štátnej pomoci či uplatňovanie princípu rovnosti pred zákonom. Veľmi negatívne hodnotenia dostali opäť chronické a neriešené bariéry podnikania, najmä odvodová legislatíva a nízka zrozumiteľnosť a stálosť právnych predpisov.

Najpozitívnejšie vnímali podnikatelia v treťom kvartáli stálosť a predvídateľnosť hodnoty výmenného kurzu po zavedení eura. Pozdávala sa im tiež kvalita a dostupnosť výrobných vstupov a pracovnej sily, ktorej ponuka a hodnotenie vzrástli v dôsledku prepúšťania. Podniky si pochvaľovali tiež stabilitu cien.

Podnikateľská aliancia Slovenska združuje podniky, ktoré dosahujú ročné tržby 16,93 miliardy eur (510 miliárd Sk) a zamestnávajú približne 64.000 pracovníkov. Respondenti po prvý raz hodnotili zmeny v podnikateľskom prostredí za tretí štvrťrok 2001.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu