Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Pre zamestnancov Lesov SR bude etický kódex záväzný

BANSKÁ BYSTRICA 3. februára (SITA) - Zamestnanci štátneho podniku Lesy SR sa budú riadiť etickým kódexom spoločnosti. Na jeho dnešnej prezentácii v Sielnici v okrese Zvolen generálny riaditeľ Lesov SR Karol Vinš uviedol, že kódex definuje základné princípy, ciele a pravidlá správania sa zamestnancov.

Aby nemal kódex iba deklaratívny charakter, bude naviazaný na nový pracovný poriadok, jeho porušovanie tak môže byť dôvodom na vyvodenie pracovnoprávnych konzekvencií.

Pri tvorbe etického kódexu sa Lesy SR inšpirovali renomovanými zahraničnými spoločnosťami pôsobiacimi na Slovensku. Zohľadnili však pritom špecifiká lesníctva a do prípravy zapojili aj samotných zamestnancov.

"Zapracovali sme vyše 60 ich pripomienok", uviedol Vinš. Dodal, že viaceré pripomienky sa týkali napríklad lesníckej uniformy. Najviac pripomienok však bolo k problematike ochrany životného prostredia. Kódex upravuje aj vzťah k spoločnosti, kde sa napríklad zakazuje využívať prostriedky alebo meno Lesov SR na podporu určitej politickej strany.

V kapitole Zamestnanci a ich hodnoty sa nezabúda ani na zákaz sexuálneho obťažovania. Kódex obsahuje aj problematiku užívania alkoholu. Nad dodržiavaním etických pravidiel bude bdieť novozriadený výkonný orgán Etická rada. Zásadne bude preverovať len neanonymné podnety. Nový pracovný poriadok, na ktorý bude etický kódex naviazaný, začne platiť od polovice apríla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu