Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Pravda: Slovensko odovzdá lesy za miliardu korún Zbrojovke Vsetín

BRATISLAVA - Slovensko dnes po podpise delimitačného protokolu odovzdá Zbrojovke Vsetín lesy v hodnote asi miliardy slovenských korún. Odovzdanie lesov s rozlohou 2532 hektárov je výsledkom niekoľkoročnej kauzy známej ako Vsetínske lesy, informoval dnes slovenský denník Pravda.

Za prípadom stojí rozhodnutie slovenských súdov z roku 1995, 1999 a 2003. Justícia totiž pôvodne zbrojovke lesy, ktoré spravovala od roku 1958, odňala. Stalo sa tak po tom, čo sa firma zmenila zo štátneho podniku na akciovú spoločnosť. Súdy, ale nakoniec vsetínskej spoločnosti majetok priznali.

K lesom sa zbrojovka dostala v 50. rokoch minulého storočia. Pozemky jej vtedy odovzdala Krajská správa lesov v Žiline. Po rozpade Československa, ale Slovenská republika na súdoch namietala, že zbrojovka, ktorá už bola akciovou spoločnosťou, údajne neoprávnene zahrnula medzi svoj majetok tiež majetok na Slovensku.

V neprospech zbrojovky rozhodol najskôr v roku 1995 Okresný súd v Považskej Bystrici. Potom sa zbrojovka odvolala na krajskom súde. Ten rozhodol, že bývalé české ministerstvo strojárstva a elektrotechniky, ktoré v roku 1990 previedlo počas odšátňovania lesy na zbrojovku, nejednalo protiprávne. Verdikt v prospech firmy z Českej republiky neskôr vyniesol i Ústavný súd.

Prípad však aj napriek rozhodnutiu Ústavného súdu nieje ešte uzavretý. Čaká sa totiž na verdikt Krajského súdu v Ostrave, ktorý bude posudzovať, či správca konkurznej podstaty Zbrojovky Vsetín zahrnul do konkurznej podstaty lesy oprávnene.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu