Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

SkyEurope prišlo takmer o 40 % pasažierov

BRATISLAVA/VIEDEŇ - Nízkonákladový letecký prepravca SkyEurope Airlines, ktorého chráni pred veriteľmi súd, zaznamenal v júni medziročný pokles počtu cestujúcich. Minulý mesiac prepravil 214.481 ľudí, čo je o 37,7 percenta menej než vlani. Podľa agentúry APA to dnes oznámila spoločnosť.

V porovnaní s júnom 2008 sa znížila tiež prepravná kapacita, a to o 35,6 percenta. Obsadenosť klesla o 2,5 percentuálneho bodu na 74,6 percenta, uviedol dopravca.

Spoločnosť lietala v minulom roku s pätnástimi lietadlami, v súčasnosti má letový plán nastavený na desať strojov, reálne lieta s ôsmimi. Pre údajne neuhradené poplatky zaznamenala spoločnosť počas júna meškanie na viacerých pravidelných linkách, koncom mesiaca zadržalo prepravcovi jedno lietadlo parížske letisko Orly. Včera francúzsky súd rozhodol o jeho uvoľnení, keďže spoločnosť chráni od 22. júna pred vymáhaním dlhov zo strany veriteľov súd.

Letecká spoločnosť od začiatku svojho pôsobenia na trhu nevykázala zisk. Čistá strata dosiahla za prvú polovicu fiškálneho roku (od októbra ku koncu marca) 31,93 milióna eur (961,92 milióna Sk). Spoločnosť počíta s tým, že v najbližších dňoch vstúpi do reštrukturalizácie, počas ktorej sa chce vysporiadať s nahromadeným dlhom a nájsť investora. Podľa hovorcu spoločnosti Tomáša Kiku v súčasnosti prebiehajú rokovania so záujemcami z prostredia finančných skupín.

S akciami SkyEurope sa od roku 2005 obchoduje na viedenskej a varšavskej burze. Najväčší podiel, 29,9 percenta, drží v aerolinkách investičný fond York Global Finance, ktorý je aj najväčším veriteľom. Vyše 9,7 percenta vlastní Focus Capital Investments, zvyšok akcií je rozdelený medzi menších akcionárov.

Podobne ako celý letecký priemysel, aj finančnú situáciu v SkyEurope poznačili minuloročné rekordné ceny ropy a zníženie záujmu o cestovanie pre dopady hospodárskej krízy. Okrem toho mal SkyEurope podľa svojho hovorcu v minulom roku problémy s firmou, ktorá zabezpečovala pre aerolínie platby za letenky prostredníctvom platobných kariet. Tá podľa SkyEurope zadržiavala počas niekoľkých mesiacov platby vo výške desiatok miliónov eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu