Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

SkyEurope zadržali ďalšie dve lietadlá!

Lietadlo spoločnosti SkyEurope
Lietadlo spoločnosti SkyEurope (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ďalšie dve lietadlá spoločnosti SkyEurope zadržalo letisko v Bukurešti. Informuje o tom český spravodajský portál iHNed.cz.

Dôvodom by podľa rumunského ministerstva dopravy mal byť dlh aerolínií na úrovni 529 tis. eur. Od pondelka zadržiava jedno lietadlo spoločnosti i parížske letisko Orly. Aj v tomto prípade pre nesplatené dlhy. Hovorca SkyEurope Tomáš Kika pre portál uviedol, že si nechali vypracovať právnu analýzu, podľa ktorej by zo strany letiska mohlo ísť o nelegálny krok. Obe strany pritom o vzniknutej situácii rokujú. Podľa informácií zverejnených na portáli je vývoj rozhovorov priaznivý a lietadlo by mohlo byť odblokované v piatok. Tieto predpoklady sa však nemusia naplniť podobne ako v utorok, kedy malo letisko lietadlo prepustiť, no napokon sa tak nestalo.

Spoločnosť SkyEurope Airlines v pondelok informovala, že ju pred veriteľmi bude ochraňovať súd, aby manažment spoločnosti mohol vykonať reštrukturalizáciu. Spoločnosť ďalej informovala, že priznanie súdnej ochrany pred veriteľmi by pritom nemalo ovplyvniť samotnú činnosť spoločnosti a SkyEurope by mala naďalej prevádzkovať svoje pravidelné aj chartrové spojenia podľa platného letového poriadku. Avšak podľa medializovaných informácií v pondelok večer letisko Orly v Paríži zadržalo firemný boeing, ktorý priletel z Prahy. Údajne preto, že im SkyEurope neplatila poplatky.

Slovenské súdy budú SkyEurope Airlines pred veriteľmi chrániť zatiaľ tri mesiace. Povedal to v pondelňajšom telefonickom brífingu finančný riaditeľ spoločnosti Nick Manoudakis s tým, že lehota môže byť predĺžená o ďalšie dva mesiace. Cieľom spoločnosti je podľa Manoudakisa zreštrukturalizovať dlh a získať novú investíciu v čo najkratšom čase. Koľko by chcela spoločnosť novou investíciou získať, finančný šéf SkyEurope povedať nechcel. Počas reštrukturalizácie musia byť dodržané existujúce dohody zo strany dodávateľov ako aj zo strany SkyEurope Airlines. Dodávatelia budú zaplatení za poskytované služby počas reštrukturalizácie, no spoločnosť bude chránená proti aktivitám za účelom vymáhania existujúcich dlhov vyplývajúcich z minulosti.

Letecká spoločnosť SkyEurope Airlines sa pod tlak veriteľov dostala najmä v posledných týždňoch. Česká firma Beyond Interactive, s.r.o. so sídlom v Prahe totiž v júni vyzvala veriteľov nízkonákladového leteckého dopravcu SkyEurope Airlines, a.s. Bratislava k spoločnému postupu pri vymáhaní pohľadávok veriteľov leteckej spoločnosti. Firma o tom informovala prostredníctvom inzerátu v tlači. Podľa neoficiálnych informácií by to mohlo znamenať snahu o nátlak na leteckú spoločnosť s prípadnou možnosťou podania návrhu na konkurz.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu