Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Trnavská PSA zastaví na desať dní výrobu

TRNAVA - V trnavskom závode francúzskej automobilky PSA Peugeot Citroën zastavia od 27. júla na desať pracovných dní výrobu.

Podobne ako v minulosti bude odstávka zameraná na kontrolu a údržbu technologických zariadení, ktoré nie je možné urobiť počas prevádzky. Dnes to potvrdil hovorca PSA Peugeot Citroën Slovakia Peter Švec. Upozornil, že k odstávke nedôjde v dôsledku hospodárskej krízy. Dopyt po autách z trnavskej fabriky podľa neho totiž začal narastať.

"Odstávka sa bude týkať všetkých zamestnancov vo výrobe a administratíve. Nesúvisí to nijako s krízou, máme maximálne vyťažené kapacity. V júni sme zvyšovali dennú produkciu o 50 vozidiel na 900 áut," poznamenal Švec.

Ešte vo februári automobilka pripustila znížený záujem o automobily na európskych trhoch v dôsledku svetovej hospodárskej krízy a ukončenia projektovej fázy spustenia výroby nového modelu. Do konca roka sa preto chystala postupne prepustiť do 190 ľudí. Podľa Šveca však toto číslo bude napokon možno nižšie, lebo dopyt po vozidlách zasa vzrástol. V závode by malo v tomto roku podľa skorších informácií pracovať približne 3000 ľudí.

"Zvýšený záujem o autá u nás spôsobilo hlavne spustenie výroby nového modelu Citroën C3 Picasso s tým, že sme v rámci skupiny jediným závodom, ktorý vyrába tento model," spresnil hovorca. Vo fabrike, v ktorej sa vyrába ešte automobil Peugeot 207, podľa potreby pristúpia i k predĺženiu pracovných smien alebo pracovným sobotám.

V Trnave v minulom roku vyrobili viac ako 186.000 vozidiel, čo znamenalo medziročné zvýšenie objemu produkcie o približne päť percent. Na Slovensku majú závody aj automobilky KIA Motors a Volkswagen. Kórejská KIA nedávno oznámila, že vo svojej fabrike pri Žiline od 13. júla opäť predĺži pracovný čas zo šesť na približne osem hodín v oboch výrobných zmenách. Ku skráteniu pracovného času pristúpili v závode v uplynulých mesiacoch v dôsledku krízy a poklesu záujmu o automobily na európskych trhoch. Bratislavský závod nemeckej automobilky Volkswagen v tomto roku viackrát zastavil linky pre nižší záujem o kúpu nových áut pre hospodársku krízu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu