Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Kyjev doviezol len tretinu dohodnutého objemu plynu

(Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajina v apríli doviezla jednu miliardu kubických metrov ruského zemného plynu, čo predstavuje len tretinu objemu, na ktorom sa s Ruskom dohodla pri podpise januárovej zmluvy.

V utorok o tom informovala ukrajinská štátna spoločnosť Naftogaz. Spotreba energie v krajine však v poslednom období prudko klesla, keďže ukrajinské podniky znižujú produkciu v dôsledku hospodárskej krízy. Ukrajinská premiérka Julia Tymošenková sa vyjadrila, že v stredu v Moskve bude so svojim kolegom Vladimirom Putinom rokovať o možnosti znížiť objem dodávok, ktorý je zakotvený v zmluve.

Ukrajina by tento rok mala doviezť celkovo 33 miliardy kubických metrov ruského zemného plynu, čo predstavuje pokles oproti minuloročnému objemu 55 miliardy kubických metrov. V prvom štvrťroku 2009 Kyjev importoval 2,5 miliardy, čo je polovica objemu, na ktorom sa obe strany dohodli. Tento fakt by podľa niektorých odborníkov mohol vyvolať ďalší spor medzi Moskvou a Kyjevom. Zatiaľ nie je známe, ako bude Rusko reagovať na zníženie objemu dodávok. Alexej Miller, výkonný riaditeľ ruskej energetickej spoločnosti Gazprom, sa domnieva, že Rusko udelí Ukrajine pokutu, či sa tak naozaj stane je však stále otázne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu