Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Gazprom sa Kyjevu vyhráža vysokou pokutou

KYJEV - Ruský energetický gigant Gazprom sa vyhráža Ukrajine vysokými pokutami za nedodržanie zmluvy o nákupe zemného plynu v prvom štvrťroku 2009. Uviedol to vo štvrtok energetický poradca ukrajinského prezidenta Viktora Juščenka Bogdan Sokolovskij, pričom hrozbu dokladoval listom, ktorý Moskva adresovala ukrajinskej spoločnosti Naftogaz v uplynulých dňoch.

V ňom sa uvádza, že Kyjev nekúpil také množstvo plynu, k akému sa zmluvne zaviazal, čo umožňuje Gazpromu udeliť Kyjevu tvrdý finančný postih. Výška pokuty by sa údajne mohla vyšplhať až na úroveň jednej miliardy dolárov.

Moskva podľa dohody s Kyjevom mala v prvých troch mesiacoch roka 2009 dodať na Ukrajinu 5 miliárd metrov kubických zemného plynu. Ako však informoval hovorca Naftogazu Valentin Zemľanskij, skutočný stav ukazuje, že Ukrajinci od Rusov kúpili v danom období iba polovicu z dohodnutého objemu.

Pre Moskvu sa tak na základe platného kontraktu otvára priestor pre pokutovanie Kyjeva. Lehota, v ktorej by malo padnúť definitívne rozhodnutie v tejto záležitosti, je stanovená na koniec apríla. Práve vtedy sa majú medzi premiérmi oboch zúčastnených strán uskutočniť dôležité rokovania.

Stretnutie Julie Tymošenkovej a Vladimíra Putina má napovedať, aký bude ďalší vývoj vzťahov medzi oboma krajinami, ktorých vzájomné väzby narušila januárová plynová kríza či marcová dohoda medzi Kyjevom a Európskou úniou.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu