Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Moskva znižuje dovoz plynu z Turkménska

(Zdroj: SITA)

MOSKVA - Medzi Ruskom a Turkménskom sa črtá obdobný konflikt, aký vypukol v januári medzi Moskvou a Kyjevom. Informuje o tom piatkové vydanie ruského denníka Kommersant.

Ašchabad v tejto súvislosti v sobotu obvinil Moskvu zo zodpovednosti za štvrtkový výbuch na plynovode a následný pokles importu turkménskeho zemného plynu, ktorý Rusko z krajiny dováža a následne prepravuje na Ukrajinu a do Európy.

Predstavitelia postsoviestskej krajiny vinia Moskvu z toho, že poruchu na plynovode spôsobila výrazná zmena tlaku, čím chceli Rusi podľa Kommersantu docieliť zníženie objemu nakupovaného plynu v čase globálnej hospodárskej krízy. Denník zároveň poukazuje na problémy, ktoré medzi oboma partnermi vznikli ešte pred štvrtkovým incidentom. Vyvrcholením celej situácie by tak mohla byť nová plynová kríza, pri ktorej by Rusko použilo rovnakú zbraň ako začiatkom roka voči Ukrajine. Tentokrát však na juhovýchodnom fronte, píše denník.

Moskva znížila import turkménskeho plynu podľa dostupných informácií až o 90 percent, keďže ruský energetický gigant Gazprom momentálne dokáže pre pokles dopytu zo strany európskych odberateľov uspokojiť ich potreby aj zo svojich vlastných zdrojov. Turkménsko v sobotu taktiež vyvrátilo informácie, podľa ktorých za výbuch plynovodu môže opotrebovanie či únava materiálu. Ašchabad tvrdí, že zo strany Moskvy ide o porušenie obchodnej dohody. Turkménsko prerušilo dodávky zemného plynu do Ruska vo štvrtok po nehode, ktorá zapríčinila výbuch na plynovode.

Turkménsko je najväčším producentom zemného plynu v strednej Ázii a ruský plynárenský gigant Gazprom, ktorý má monopol na export plynu, od Ašchabadu kupuje až 50 miliárd kubických metrov plynu ročne najmä na uspokojenie svojich exportných záväzkov. Turkménsky plyn sa do Ruska prepravuje cez Uzbekistan a Kazachstan, pričom obe tieto krajiny tiež do Ruska dodávajú menšie objemy plynu. Gazprom zvyčajne nedokáže splniť svoje exportné záväzky aj domáci dopyt bez turkménskeho plynu, ale tentoraz sa pravdepodobne na určitý čas bez dodávok z Turkménska zaobíde vzhľadom na pokles dopytu v Rusku aj v Európe.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu