Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Slovákov láka práca v zahraničí, hoci mnohí sa pre krízu vracajú

(Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA - O prácu v zahraničí sa Slováci zaujímajú aj v čase, keď pre svetovú hospodársku krízu miesta ubúdajú a časť pracujúcich sa už spoza hraníc vrátila.

Viacerí oslovení ľudia sa zhodli na tom, že je lepšie niečo skúsiť, ako pasívne čakať, kedy sa situácia zlepší. Napríklad v štátoch Európskej únie bolo aj napriek výraznému obmedzeniu ponuky v posledných týždňoch stále voľných asi 855.000 pracovných pozícií, zhrnul Boris Katuščák z Ústredia práce.

"U nás práce nieto a potrebujem platiť šeky," priblížila svoje motívy pracovať v zahraničí Margita Gulášová z Nových Zámkov. Podobne ako ďalší záujemcovia skúsila šťastie na tohtotýždňovej medzinárodnej burze práce v Bratislave. "Rada by som pracovala na farme, ale nemám problém prispôsobiť sa aj iným ponukám," poznamenala.

Podobne reagovali aj ďalší oslovení. "Učil som sa niekoľko jazykov, už som v zahraničí pracoval a zárobky na Slovensku ma neuspokojujú," poznamenal štyridsiatnik Miroslav z Partizánskeho. "Kríza dopadla aj na vyspelejšie krajiny a voľných miest je tam menej, ale na Slovensku je momentálne ťažšie," zhrnul svoje skúsenosti Alexander Jurík z Ružomberka, ktorý taktiež už má skúsenosti s prácou mimo Slovenska. Zdôraznil však, že ani do zahraničia nemožno vycestovať ľahkovážne a každý by mal mať odložených dostatok peňazí na prípadný návrat.

Napriek hospodárskej kríze hľadali spoločnosti v zahraničí podľa systému Eures, prostredníctvom ktorého možno nájsť prácu, státisíce nových zamestnancov, poznamenal Katuščák. Vlani síce bolo miest približne dvojnásobne viac, ale stále je podľa neho z čoho vybrať. V minulých rokoch pracovalo podľa odhadov za hranicami 200.000 Slovákov. Z nich sa časť vrátila, pričom niektorých už zaevidovali slovenské úrady práce, dodal.

Hospodárska kríza a zníženie dopytu sa už negatívne prejavili aj na raste nezamestnanosti na Slovensku. Kým väčšinu mesiacov minulého roka sa podľa Ústredia práce a sociálnych vecí držala pod úrovňou ôsmich percent, v decembri vystúpila na 8,39 percenta a vo februári tohto roka na 9,72 percenta.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu