Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vláda chce udržať zamestnanosť, chystá finančný balík pre podniky

Predseda vlády Robert Fico
Predseda vlády Robert Fico

BRATISLAVA - Vláda Roberta Fica chce zaviesť nové finančné príspevky pre zamestnávateľov, ktoré majú napomôcť udržaniu zamestnanosti v čase globálnej hospodárskej krízy.

Novinárom to dnes po rokovaní Rady pre hospodársku krízu povedal premiér. Vláda už v stredu oznámila, že z tohtoročného rozpočtu využije 332 miliónov eur (desať miliárd korún) na zmiernenie dopadov krízy; peniaze plánuje získať úsporami všetkých ministerstiev a úradov.

"Naším cieľom je predovšetkým pomôcť firmám, zamestnávateľom, aby v čase určitého tlaku, v čase určitej paniky, ktorá momentálne nastáva, nepristupovali okamžite k hromadnému prepúšťaniu, alebo k prepúšťaniu zamestnancov," vyhlásil Fico.

Vláda chce napríklad zjednodušiť zakladanie sociálnych podnikov, ktoré dávajú prácu najmä menej kvalifikovaným ľuďom v regiónoch. Firmám chce tiež umožniť uchádzať sa o príspevok na novovytvorené pracovné miesta. Kabinet sa chystá podporiť aj nezamestnaných, ktorí sa rozhodnú založiť si živnosť, či rozšíriť vyplácanie príspevku na cestovanie za prácou. Viacero veľkých firiem v krajine už ohlásilo hromadné prepúšťanie, ohrozených je podľa vlády takmer 10.000 pracovných miest.

Fico pripustil, že vláda v prípade potreby prikročí k zvýšeniu deficitu verejných financií, ktorý tento rok naplánovala na 2,08 percenta výkonu ekonomiky. "My nechceme ísť za každú cenu cestou zvyšovania deficitu," tvrdil. Kabinet podľa neho však nechce zdvihnúť schodok nad úroveň troch percent hrubého domáceho produktu, pod ktorú ho Slovensko muselo stlačiť pre prijatie eura od januára.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu