Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Vláda navrhla výrazné zníženie poplatkov za účty v DSS

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Jeden z poplatkov, ktorý môžu vyberať dôchodkové správcovské spoločnosti za správu účtov sporiteľov, by sa od budúceho roka mal výrazne znížiť.

Vláda navrhla maximálny poplatok z objemu spravovaných aktív upraviť na 0,025 percenta mesačne z doterajších 0,065 percenta. DSS by po novom však mohli vyberať tiež poplatok v závislosti od zhodnotenia majetku klientov. Zmeny ešte musí schváliť parlament.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) fungovanie DSS, ktoré vstúpili do penzijného systému počas pôsobenia predchádzajúcej vlády, dlhodobo kritizoval. Dôchodkovým spoločnostiam napríklad vyčítal, že v predchádzajúcom období nezabezpečili zhodnotenie úspor v rastových fondoch, v ktorých DSS sústreďujú najviac peňazí sporiteľov. Pre prepad akciových trhov zaznamenali straty aj viaceré fondy DSS, v ktorých si odkladá peniaze na dôchodok zhruba 1,5 milióna Slovákov.

Autori zmien poplatkov odhadli, že znížením odmeny za správu by sa sporiteľom, ktorí si budú na penziu šetriť 40 rokov, mal dôchodok zvýšiť o asi desatinu v porovnaní so súčasnými pravidlami.

Výšku poplatkov, ktoré môže požadovať každá zo šiestich DSS, určuje zákon. Okrem odmeny za objem spravovaných aktív si spoločnosti v súčasnosti účtujú jedno percento z prichádzajúcej platby na účet sporiteľa. Na penzijný účet plynie klientom polovica povinných dôchodkových odvodov, teda deväť percent z ich vymeriavacieho základu, ktorým je u zamestnancov zväčša ich hrubá mzda.

Spustenie dôchodkového sporenia na súkromných účtoch by malo v budúcnosti zmierniť ťažkosti pri vyplácaní penzií. Pre nepriaznivý demografický vývoj v osemdesiatych a deväťdesiatych rokoch minulého storočia totiž v budúcnosti ubudne pracujúcich, ktorí budú môcť prispievať na penzie. Kritici sporenia na súkromných účtoch však namietali, že odvádzanie deväťpercentných odvodov do DSS presahuje ekonomické možnosti krajiny, a preto by sa podľa nich mali znížiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu