Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

V čase krízy by sa štáty mali zamerať na podporu vzdelania, vyhlásil Špidla

Vladimír Špidla
Vladimír Špidla

BRATISLAVA - Štáty by v čase prebiehajúcej hospodárskej krízy nemali znižovať sociálne štandardy, zamerať by sa naopak mali na podporu vzdelávania a zamestnanosti. Na medzinárodnej konferencii v Bratislave to dnes vyhlásil európsky komisár Vladimír Špidla. Vyzdvihol tiež potrebu vzájomnej solidarity členských krajín Európskej únie.

"Európska komisia nie je toho názoru, že v čase krízy je správne znížiť sociálne štandardy a ekologické štandardy, že je správne znižovať bezpečnosť a ochranu pri práci, že je správne znižovať kúpnu silu obyvateľstva," povedal komisár pre zamestnanosť, sociálne záležitosti a rovnosť príležitostí.

Okrem opatrení na zastavenie rastu nezamestnanosti a ochranu sociálne najslabších ľudí by sa európske krajiny mali zamerať taktiež na vzdelanie, tvrdil Špidla. Prechodné obdobie krízy by malo slúžiť na "radikálnu" zmenu v spôsoboch vzdelávania a kvalifikácie. "Automobilový priemysel má zásadný pokles ekonomický, stavebný priemysel tiež, jediná oblasť, kde sa neprejavuje pokles pracovných miest a kde naopak pracovné miesta narastajú, je oblasť sociálnych služieb," upozornil.

V súčasnosti je v EÚ ohrozených 3,5 milióna pracovných miest a podľa odhadov Európskej komisie miera nezamestnanosti narastie v priemere na 10,5 percenta, doplnil Špidla. Čeliť kríze nedokážu podľa komisára tie krajiny, ktoré budú konať osamotene. "Európska únia bude jednať spoločne. Neexistuje žiadna európska krajina, ktorá by mala kapacitu na to, ovplyvniť dostatočne dopady krízy na svoje vlastné obyvateľstvo," uzavrel.

Slovenský prezident Ivan Gašparovič a ministerka práce Viera Tomanová sa na konferencii prihovárali za silnejšie postavenie štátu v čase krízy. Prezident vyhlásil, že svetová kríza je dielom "nerozumnosti, necitlivosti a chamtivosti".

Gašparovič, ktorého v blížiacich sa prezidentských voľbách podporujú vládne strany Smer-SD a SNS, okrem toho chválil opatrenia súčasnej vlády na zmiernenie dopadov hospodárskej nestability. "Ľudia dnes musia pochopiť, že sa môžu na svoju vládu spoľahnúť, že ich nenechá, ako sa hovorí, v závoze," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu