Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

Slovensko stratí na daniach stovky miliónov eur

BRATISLAVA - Štát príde tento rok pre negatívny vplyv svetovej hospodárskej krízy na daniach o stovky miliónov eur. Výpadok daňových príjmov štátneho rozpočtu by mal dosiahnuť 604,49 milióna eur (18,21 miliardy korún), čo je 5,75 percenta pôvodne očakávaných príjmov.

Informoval o tom dnes Inštitút finančnej politiky (IFP) na ministerstve financií, podľa ktorého by daňové výnosy mali dosiahnuť 9,08 miliardy eur (viac ako 270 miliárd korún). Celkový výpadok verejnej správy, ktorá zahŕňa hospodárenie aj napríklad samosprávy, dosiahne podľa IFP 718,1 milióna eur (21,63 miliardy eur). To predstavuje jedno percento výkonu ekonomiky.

Oproti skorším prognózam by mal klesnúť aj výber odvodov. "Aktuálna úprava odhadu daňových a odvodových príjmov verejnej správy odráža predovšetkým výrazné zníženie predpokladov týkajúcich sa ekonomického rastu. Ďalším významným faktorom je prehodnotenie vývoja dane z príjmov právnických osôb. Posledným významným faktorom sú prijaté legislatívne zmeny, predovšetkým v oblasti dane z príjmov fyzických osôb," uviedol IFP v komentári.

S výpadkami daňových príjmov verejnej správy počíta inštitút aj v ďalších rokoch. Na budúci rok by mali dosiahnuť až 1,3 percenta hrubého domáceho produktu a v roku 2011 jedno percento výkonu hospodárstva. Odhady hodnotili vybraní ekonómovia ako realistické, naopak Národná banka Slovenska ho označila za optimistické.

IFP už skôr znížil výhľad rastu HDP v tomto roku pre negatívny dôsledok krízy na 2,4 percenta z predchádzajúcich 4,6 percenta. Ekonomiku pritom nepriaznivo zasiahne najmä vývoj v najväčších štátoch Európskej únie, ktoré vykážu pokles. Ťahúni hospodárskeho rastu krajiny, medzi ktoré patrí automobilový a elektrotechnický priemysel, väčšinu svojej produkcie vyvážajú do zahraničia. Vláda v boji proti kríze presadila opatrenia, ktoré by mali prispieť k udržaniu zamestnanosti a podporiť hospodársky rast.

Desiatky návrhov už schválil aj parlament, podľa inštitútu však prispejú k výpadkom daňových príjmov vo výške takmer štvrť miliardy eur. Šéf IFP Zdenko Krajčír tento týždeň pripustil, že deficit verejných financií by sa pre dopady krízy mohol zvýšiť až k trom percentám HDP oproti plánovaným 2,08 percentám výkonu ekonomiky pokiaľ vláda nezníži svoje výdavky. Navýšenie deficitu už pripustil aj premiér Robert Fico.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu