Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

KDH navrhlo opatrenia proti kríze, chce zrušiť FNM

Predseda KDH Pavol Hrušovský
Predseda KDH Pavol Hrušovský (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Opozičné KDH vypracovalo sériu opatrení, ktoré by mali pomôcť Slovensku sa vysporiadať s dopadmi svetovej hospodárskej a finančnej krízy. Strana navrhla znížiť povinné odvody, ktoré platia zamestnávatelia a pracujúci rodičia, spružniť Zákonník práce, či zrušiť Fond národného majetku a začleniť ministerstvo výstavby pod ministerstvo dopravy.

"Naše opatrenia budú znamenať viac práce pre ľudí a menej peňazí pre štátny aparát," povedal dnes novinárom predseda KDH Pavol Hrušovský. Návrhy zmien chce hnutie prerokovať s ďalšími opozičnými stranami, mali by byť zaradené do programu mimoriadnej schôdze parlamentu, dodal. Opozícia už skôr oznámila, že chce zvolať rokovanie Národnej rady, na ktorej by sa hovorilo o jej návrhoch proti hospodárskej kríze.

Podľa Hrušovského by štát mohol získať zrušením FNM okamžite zhruba štyri milióny eur (asi 120 miliónov Sk), ktoré fond tento rok čerpá z verejných peňazí na svoju činnosť. "A použiť ich na rozvojové projekty alebo na udržanie zamestnanosti," odporučil. Postupný útlm činnosti fondu, ktorý kontroluje podiely štátu vo viacerých podnikoch, plánovala ešte bývalá vláda Mikuláša Dzurindu.

Starším ľuďom, ktorí prídu o prácu, navrhlo KDH predĺžiť obdobie poberania dávky v nezamestnanosti a zároveň ju dočasne zvýšiť. Nižšie povinné odvody na starobný dôchodok by podľa hnutia mali platiť pracujúci rodičia nezaopatrených detí. Zníženie odvodového zaťaženia chce strana presadiť aj pre zamestnávateľov.

KDH navrhlo upraviť aj viaceré ustanovenia Zákonníka práce. Presadzuje napríklad možnosť opakovane dohodnúť pracovný pomer na dobu určitú, zrušenie súbehu výpovednej lehoty a platenia odstupného a zvýšenie rozsahu dobrovoľných nadčasov zo súčasných 150 na 200 hodín ročne. Posilniť by sa mali tiež právomoci zamestnaneckých rád, ktoré v niektorých podnikoch zastupujú záujmy pracovníkov. "Prijatie tejto novely Zákonníka práce bude mať určite priaznivý vplyv aj na štátny rozpočet a verejné financie, výrazne môže ovplyvniť rast zamestnanosti," tvrdil poslanec Július Brocka.

Vláda Roberta Fica už presadila viacero opatrení na podporu zamestnanosti a hospodárskeho rastu v čase krízy. Opozícia v parlamente neuspela so žiadnym zo svojich návrhov, Najväčšia opozičná strana SDKÚ-DS napríklad chcela znížiť rovnú daň zo súčasných 19 percent na 16 percent. Plánuje preto zvolať mimoriadnu schôdzu snemovne, najbližšie riadne zasadnutie parlamentu je naplánované na apríl.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu