Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Napriek kríze záujem o dovolenky neklesá

(Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA - Ekonomická kríza zatiaľ záujem ľudí o zahraničné dovolenky výraznejšie neovplyvnila.

Vyplynulo to z ankety ČTK medzi zástupcami cestovných kancelárií. Ceny zájazdov do zahraničia sa v porovnaní s minulým rokom väčšinou nezmenili, niektoré krajiny zlacneli. "Väčšina touroperátorov označila rozbeh predaja zájazdov v novembri a decembri za veľmi dobrý," uviedol prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr Stanislav Macko.

Pripustil však, že počet dovolenkárov, ktorí vycestujú do zahraničia cez cestovné kancelárie, sa môže v porovnaní s vlaňajškom znížiť. "Cestovný ruch to však neohrozí," tvrdil. Vlani cestovalo do zahraničia cez cestovné kancelárie približne 800.000 Slovákov. V najväčšej cestovnej kancelárii na Slovensku Satur sa dovolenky podľa jej šéfky Eleonóry Fedorovej predávali doteraz na úrovni vlaňajška.

V cestovnej kancelárii Fifo naopak zaznamenali podľa jej riaditeľa Tibora Bajaníka v porovnaní s minulým rokom štvorpercentný pokles. Kríza neovplyvnila ani ceny zájazdov. "Ceny dovoleniek sú na úrovni minulého roku, niekde dokonca nižšie," povedala Fedorová. Dôvodom je zavedenie eura na Slovensku, vďaka čomu sa podľa nej do cien nezapočítava kurzové riziko.

Väčšinu zájazdov totiž cestovné kancelárie nakupujú v spoločnej európskej mene, ktorú krajina od januára prevzala. Potvrdil to aj Bajaník, podľa ktorého sa ceny nezmenili alebo klesli. "Výnimkou je v našom prípade Chorvátsko, kde sa cena v priemere zvýšila asi o desať eur na osobu a celý pobyt," uviedol.

V Sature zase musia zo zdražením počítať ľudia, ktorí sa chystajú na dovolenku do Egypta. "Keďže je to dolárová destinácia, na cene sa podpísal pomer medzi dolárom a eurom," poznamenala Fedorová. Situácia je podľa prezidenta asociácie cestovných kancelárií podobná aj u ostatných predajcov.

"Niektoré zájazdy zlacneli, iné zdraželi," konštatoval. Zástupcovia cestovných kancelárií nepredpokladajú, že do rebríčka desiatich najobľúbenejších krajín pribudne nejaká novinka. "Už niekoľko rokov sa prvá desiatka nemení, dochádza iba k zmene v poradí," uviedol Macko. Najobľúbenejšími dovolenkovými destináciami Slovákov sú Chorvátsko, Grécko, Turecko, Bulharsko, Egypt, Tunisko, Taliansko či Španielsko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu