Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Finančná kríza v SR ohrozuje 14 800 pracovných miest!

BRATISLAVA - Na Slovensku je kvôli svetovej finančnej kríze ohrozených vyše 14,8 tis. pracovných miest. Po rokovaní monitorovacieho výboru o tom informovalo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR.

" Od 18. decembra, kedy bola podaná informácia o 9 300 ohrozených miestach, toto číslo narástlo o 5 500," uviedol predseda monitorovacieho výboru, generálny riaditeľ sekcie stratégie MH SR Vojtech Ferencz. Ako ďalej informoval, Sony Slovakia oficiálne sťahuje svoju žiadosť o poskytnutie štátnej pomoci na druhú fázu svojho rozvoja. Monitorovací výbor podľa neho nie je spokojný s tým, že ministerstvo financií nepredložilo analýzu možného skrátenia lehoty na vrátenie nadmerného odpočtu dane z pridanej hodnoty zo 60 dní na 30 dní.

"Monitorovací výbor prijal ďalšie návrhy nových opatrení, ktoré chceme zverejniť do 14 dní po ich dôkladnej analýze," uviedol jeho šéf. Ministerstvo hospodárstva vytvorilo osobitný Monitorovací výbor v reakcii na svetovú finančnú krízu. Rezort sa tak snaží urýchliť konkrétne opatrenia na zmiernenie následkov celosvetovej finančnej a hospodárskej krízy na podnikateľský sektor na Slovensku.

Ministerstvo chce sústrediť pozornosť najmä na malé a stredné podniky a ich ochranu prostredníctvom včasnej a bezodkladnej reakcie štátu a iných inštitúcií na aktuálny vývoj. Výbor má sledovať možné dopady aktuálnej krízy najmä na oblasť zamestnanosti, efektivity hospodárenia podnikov, ich odbytových možností či exportnej schopnosti. Taktiež sa bude snažiť identifikovať jednotlivé sektory hospodárstva, ktoré sú najviac ohrozené globálnou krízou.

Okrem predstaviteľov MH je členom výboru aj zástupca Ministerstva financií SR, Národnej agentúry pre rozvoj malého a stredného podnikania, Národnej banky Slovenska, Ústredia práce sociálnych vecí a rodiny či Štatistického úradu SR. Vo výbore však majú svoje zastúpenie aj predstavitelia organizácií združujúcich zamestnávateľov a živnostníkov. Štatút výboru pritom umožňuje dopĺňať jeho činnosti, ako aj zloženie jeho členov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu