Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Obchodníci koniec platenia eurami aj korunami privítali

MARTIN - Koniec zmätkom a chaosu, konečne sa platí zasa iba jednou menou. Aj takto si dnes vydýchli niektorí obchodníci na Slovensku, ktorí od zavedenia novej meny museli počas uplynulých viac než dvoch týždňov okrem eur od zákazníkov prijímať aj dosluhujúcu korunu.

Ľudia v obchodoch sa podľa predajcov už nepokúšali zámerne platiť korunami, i keď niektorým kupujúcim sa občas ešte poplietli centové a halierové mince.

"Je dobré, že sa bude platiť iba eurami, lebo obeh dvojakých peňazí občas spôsobil aj zmätok. Ľudia dnes platili buď eurami alebo kartami. Výnimočne sa stalo, že si nechtiac poplietli zabudnutý päťdesiathaliernik s drobnou centovou mincou," povedala ČTK Eva Bilková z jedného z obchodov v Martine.

Stres nevládol ani v tamojších veľkých nákupných centrách. Občas sa síce stalo, že rad pri pokladniciach narástol na dlhšie minúty, lebo predavačky si pozorne prezerali eurové bankovky i mince. "Snažím dávať si pozor, lebo v niektorých mestách sa už objavili falošné eurá," vysvetlila jedna z pokladníčok.

Zdržanie spôsobili i niektorí starší zákazníci, ktorí považovali päťcentovú (1,5 Sk) za päťdesiatcentovú mincu (15 korún). Jedna z martinských predajkýň tlače pripustila, že občas dá poriadnu fušku dôchodcom vysvetliť, že okrúhly znak na päťcentovke nie je nula. "Niektorí ľudia si ešte nezvykli, že najnižšie centové mince sú sfarbené do hneda a tie vyššie hodnoty do žlta," dodala predavačka novín.

Stánkari v Turčianskych Kľačanoch, kde boli preteky koní, si povzdychli, že ľudia sa snažili aj za dvojeurový nákup (viac ako 60 Sk) klobásy, vína či kapustnice zaplatiť aj stoeurovou bankovkou (3013 Sk). Koruny im však už vraj kupujúci neponúkali.

"S korunami už neplatil nikto, ľudia si pomaly na eurá zvykli. Tým starším treba trošku pomôcť," poznamenala Mária Vašková z novinového stánku v Košiciach. Ani obchodníci v Banskobystrickom kraji, ktorých ČTK oslovila, žiadny pokus o platenie korunami nezaznamenali. Počet ľudí, ktorí nakupovali za koruny, bol podľa nich už v posledných dňoch minimálny. Na južnom Slovensku sa však údajne rozšírila fáma, že od pondelka sa bude dať v bankách koruna zameniť za eurá v kurze 1:1. Pracovníci bánk tak museli vysvetľovať, že koruny síce naďalej zamieňajú za novú menu, na konverznom kurze 30,1260 sa však nič nezmenilo.

Opatrní by mali byť od dnešného dňa i motoristi, nad dopravnými priestupkami ktorých počas duálneho obehu policajti privierali oči. Nemali totiž eurobločky na pokuty, čo však už v súčasnosti neplatí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu