Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Slováci oddnes platia v obchodoch už len eurami

BRATISLAVA - Slováci od dnešného dňa môžu platiť v obchodoch už len eurami. Minúť zásoby slovenských korún mohli do piatku, keď sa skončil takzvaný duálny obeh.

Počas neho obchodníci prijímali platby v novej aj starej mene. Ľudia, ktorým zostali ešte slovenské peniaze, si ich môžu vymeniť v bankách za konverzný kurz 30,1260 korún za jedno euro.

Oddnes pravdepodobne otvoria svoje prevádzky aj tí obchodníci, ktorí mali svoje obchody počas duálneho obehu zatvorené. Niektorí podnikatelia sa zatvorením svojich predajní chceli vyhnúť možným ťažkostiam pri vydávaní v eurách, hoci zákazníci mohli platiť oboma menami.

V posledné dni prechodného obdobia väčšina ľudí používala pri platbách v obchodoch výlučne už len novú menu. Podľa prieskumu Európskej komisie v predposledný deň pred skončením duálneho obehu uhradilo tovar v slovenských korunách 96 percent ľudí.

Peňažné domy budú prijímať slovenské mince do konca júna a bankovky do konca roka. Centrálna banka (NBS) bude slovenské papierové peniaze zamieňať bez časového obmedzenia a mince do konca roku 2013.

V súčasnosti banky vymieňajú korunové bankovky a mince bezplatne bez ohľadu na množstvo a ich objem. Od utorka však môžu peňažné domy obmedziť bezplatnú výmenu na maximálne 100 kusov bankoviek a 100 kusov mincí. V prípade väčšieho množstva už môžu výmenu spoplatniť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu