Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kríza uberie z peňazí, ktoré firmy darujú tretiemu sektoru

(Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA - Spoločnosti, ktoré zvyknú darovať časť ziskov na podporu verejnoprospešných aktivít, zrejme oklieštia pre finančnú krízu svoje príspevky na projekty neziskových organizácií. Novinárom to dnes povedala Katarína Podracká z mimovládnej organizácie Fórum donorov.

O akú časť podpory môže prísť tretí sektor, bude podľa nej známe neskôr, keďže mnohé podniky v súčasnosti prehodnocujú svoje budúcoročné plány pre očakávané dopady krízy. Miliónové sumy na podporu aktivít tretieho sektora pravidelne vynakladajú väčšie slovenské firmy, sú však len zlomkom z ich ziskov.

"Programy podpory uskutočňujú (podniky) v priebehu celého roka a ich kontinuitu považujú za kľúčovú aj v časoch ekonomických turbulencií," poznamenala Podracká. Spoločnosti však budú dôkladnejšie zvažovať, ktoré projekty podporia a dôslednejšie sledovať dopad ich realizácie, dodala. Fórum donorov je zoskupenie viacerých organizácií, napríklad nadácií, ktoré rozdeľujú granty v mimovládnom sektore.

Pred dvoma rokmi pri ňom vznikol Klub firemných darcov, ktorý v súčasnosti združuje poltucet firiem so skúsenosťami s firemnou filantropiou. Podľa tohtoročného prieskumu medzi zamestnancami niektorých členov klubu majú ich darcovské aktivity silnú podporu vlastných pracovníkov. Najväčším firemným darcom spomedzi slovenských spoločností v rebríčku, ktorý zverejňuje Fórum donorov, bol vlani Slovenský plynárenský priemysel (SPP).

Najštedrejšou spoločnosťou v pomere darov k hrubému zisku sa však stal popredný obchodný reťazec Tesco Stores SR. Údaje o výške podpory tento rok poskytlo 21 firiem, ktoré v roku 2007 podporili sledované projekty v celkovej sume 137,96 milióna Sk (4,58 milióna eur).

Okrem podpory verejnoprospešných aktivít tretieho sektora môžu spoločnosti venovať peniaze na "dobré veci" napríklad aj formou sponzorských príspevkov či poukázaním dvoch percent zo zaplatenej dane z príjmu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu