Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Tretina Poliakov plánuje odísť z Írska!

DUBLIN - Tretina z približne 200 tis. poľských prisťahovalcov v Írsku sa chystá v priebehu roka krajinu opustiť. Vyplýva to z prieskumu personálnej agentúry CPL, ktorého výsledky zverejnili v pondelok. Hospodársky rozmach v írskom stavebníctve, ktorý trval desaťročie a prilákal mnohých pracovníkov z východnej Európy, sa tento rok zmenil na prehlbujúcu sa recesiu.

Je to kontrast v porovnaní s poľským hospodárstvom, ktoré rastie približne 5-percentným tempom. Z tých, ktorých agentúra CPL oslovila, 33 percent uviedlo, že plánujú z Írska odísť v priebehu najbližších dvanástich mesiacov. Ďalších 13 percent uviedlo, že odídu v najbližších dvoch rokoch a 9 % odpovedalo, že "z Írska nikdy neodídu".

"Hlavným kritériom, podľa ktorého sa rozhodujú, či odídu, sú peniaze. Príjem ako hlavné kritérium uviedlo 75 percent, pričom na druhom mieste je rodina," uviedla agentúra CPL. Ako dôvod na návrat domov respondenti uvádzali aj zmeny v poľských daňových zákonoch. V Poľsku sa v súčasnosti osobné príjmy zdaňujú progresívnou daňou s troma sadzbami na úrovni 19, 30 a 40 percent.

Od roku 2009 sa systém zjednoduší a existovať budú dve daňové pásma so sadzbami 18 a 32 percent. Pre veľkú väčšinu Poliakov bude platiť nižšia sadzba dane. Agentúra CPL prieskum uskutočnila prostredníctvom e-mailov počas prvých troch týždňov novembra a odpovedalo jej viac ako 500 respondentov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu