Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Španieli chcú postaviť v Martine byty za 3,5 miliardy

VRÚTKY- Španielska spoločnosť Bilbao chce v Martine investovať 3,5 miliardy korún (116,18 milióna eur) do výstavby 1265 bytov. Stavebné práce by sa mali rozbehnúť na budúci rok. Projekt plánuje investor ukončiť v priebehu šiestich rokov, v prvej etape by malo vyrásť 358 bytov.

Novinárom to dnes povedali zástupcovia spoločnosti, podľa ktorých výstavbu neprekazí ani terajšia svetová finančná kríza. Výstavbu bytov v Martine už ohlásila i konkurenčná firma Bencont Development.

"Svetová finančná kríza nemala žiadny vplyv na projekt, ktorý sa vyvíja podľa plánu. Náš plán je dostať stavebné povolenie koncom februára. V tom prípade v apríli začíname stavať," povedal na otázku ČTK zástupca investora Pedro Luis Berger. Prvá etapa by mala trvať približne dva roky.

Záujemcovia o byty by mali počítať s cenou približne 1000 eur (30.126 korún) za meter štvorcový bez dane z pridanej hodnoty. K dispozícii majú byť rôzne veľkosti bytov - od garsónok až po veľkometrážne byty s átriami. Konkurenčná spoločnosť Bencont Development v novembri rozbehla projekt výstavby asi 800 bytov a domov, do ktorej chce v priebehu piatich až šiestich rokov investovať dve miliardy korún (66,39 milióna eur). Podľa jej zástupcov ani tento projekt vraj neohrozí finančná kríza a investor je pri zabezpečení peňazí vraj pripravený i na prípadné sprísnenie podmienok zo strany bánk.

V prvej fáze by malo vyrásť 230 bytov, do ktorých sa prví obyvatelia majú začať sťahovať v roku 2010. Záujemcovia o nové bývanie zaplatia za meter štvorcový približne 33.000 korún (asi 1095 eur) bez dane z pridanej hodnoty. Projekt počíta aj s niekoľkými desiatkami parciel pre individuálnu výstavbu. V Martine, v ktorom žije asi 60.000 ľudí, rozsiahlejšia bytová výstavba dlhé roky chýbala.

Ceny starších bytov sa postupne vyšplhali k cenám novostavieb. Nedávno však, podobne ako v ďalších slovenských mestách, začali stagnovať alebo klesať. Martinský primátor Andrej Hrnčiar nemá obavy, že o stovky nových bytov nebude záujem. V Turci by podľa neho mohli pribudnúť nové pracovné miesta v pripravovanom priemyselnom parku, ktoré by mohli prilákať aj nových obyvateľov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu