Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Cena tepla môže rásť, niektorí teplári budú zas predávať lacnejšie

BRATISLAVA - Cena tepla môže od budúceho roka u časti výrobcov rásť.

Naopak, teplári, ktorí ceny tepla už počas tohto roka zvyšovali, ich pravdepodobne znížia. Novinárom to dnes povedali predstavitelia Slovenského zväzu výrobcov tepla (SZVT). Cenové návrhy teplárov na budúci rok musí schváliť Úrad pre reguláciu sieťových odvetví. Presné čísla zatiaľ zástupcovia výrobcov tepla nezverejnili.     

Podstatnú časť ceny tepla - 70 percent celkovej ceny pritom ovplyvňujú ceny vstupov, ako je cena zemného plynu či uhlia. Ruský plynárenský podnik Gazprom ohlásil zníženie cien plynu pre odberateľov, ktorým je aj Slovenský plynárenský priemysel. Väčšina teplární vyrába teplo práve zo zemného plynu.     

V tomto roku sa ceny tepla niekoľkokrát zvyšovali pre rastúcu cenu plynu. "Teplári, u ktorých cena počas tohto roka nerástla, môžu pristúpiť k zvyšovaniu," povedal predseda predstavenstva SZVT Miroslav Obšivaný. Naopak, u tých výrobcov tepla, ktorí ceny počas roka zdvihli, by mohlo podľa jeho slov dôjsť k poklesu. Obšivaný predpokladá, že zvyšovať ceny by mohli producenti, ktorí vyrábajú teplo z uhlia. Ceny uhlia totiž v posledných mesiacoch stúpli. Uhlie na výrobu tepla využíva všetkých šesť veľkých teplární, ktoré kontroluje štát.     

"Fixné náklady, ktoré tvoria takmer tretinu z konečnej ceny tepla, sa nám podarilo udržať na rovnakej úrovni ako v tomto roku," povedal Obšivaný.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu