Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

Cena tepla v priemere vzrástla o 2 až 3 percentá

Ľubomír Jahnátek
Ľubomír Jahnátek

BRATISLAVA 24. septembra (SITA) - Cena tepla pre slovenské domácnosti vzrástla v priemere o 2 až 3 %, uviedol minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek.

"V médiách je to celé dopletené. Cenové výmery, ktoré v súčasnosti postupne schvaľuje pre teplárne regulačný úrad, hovoria o tom, že cena tepla pre domácnosti sa v druhom polroku tohto roka zvýšila v priemere o 2 až 3 percenta," povedal Jahnátek. Podľa neho niektoré teplárenské spoločnosti nezvyšovali cenu tepla vôbec, niektorým však Úrad pre reguláciu sieťových odvetví SR cenu tepla zvýšil aj o 20 %.

"Niektoré kotolne sú staré, neefektívne, takže tam môže byť zvýšenie ceny tepla aj o 20 %," doplnil Jahnátek. Minister predpokladá, že budúcoročná cena tepla by mala byť spravodlivejšia. "Po podpísaní kontraktu medzi SPP a ruskou firmou Gazprom Export o dodávke plynu, a po uplatnení všeobecného hospodárskeho záujmu, bude cena tepla pre slovenské domácnosti spravodlivejšia, a možno sa ceny tepla vrátia naspäť," vysvetlil Jahnátek.

V rámci všeobecného hospodárskeho záujmu bude môcť regulačný úrad regulovať aj cenu plynu dodávanú pre teplárenské spoločnosti, z ktorej sa bude vyrábať teplo pre domácnosti. "Čiže SPP bude musieť akceptovať dodávanú cenu plynu pre vykurovacie stanice," konštatoval Jahnátek. Podľa Slovenského zväzu výrobcov tepla (SZVT) od druhej polovice tohto roku mala vzrásť cena tepla približne o 20 %. Dôvodom zvyšovania ceny tepla je podľa zväzu neustále zvyšovanie cien vstupných energií. Naposledy vzrástla cena tepla pre domácnosti o 3 až 3,5 % v marci tohto roka. Na Slovensku pôsobí približne 450 výrobcov tepla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu