Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

KOMENTÁR Richarda Sulíka: Byt si teraz nekupujte

Po niekoľkých rokoch silného rastu zažijeme v budúcom roku niečo, čo si niektorí možno ani nedokážu predstaviť. Budú klesať ceny bytov. Nie je to síce stopercentné, no niektoré signály sú natoľko jasné, že sa oplatí niekoľko mesiacov počkať.

Napríklad premrštené ceny. Posledné roky bol dopyt po bytoch tak silný, že developeri dokázali realizovať fantastické zisky, často krát nad 100%. Fico by povedal, že mali zisky ako pri obchode s bielym mäsom. Potom sa ani netreba čudovať, že developer bol každý, kto mal dieru v zadku. Doba sa zmenila, v ponuke je dnes ďaleko väčšie množstvo bytov ako pred pár rokmi. Táto situácia platí prinajmenšom pre Bratislavu a dokonca dvom najprestížnejším projektom, Eurovea a Riverpark, sa prihodilo čosi nevídané - nemajú na ich byty zákazníkov. Ani sa niet čomu diviť pri ich premrštených cenách. Napríklad cena bytu v Eurovei je 200 tisíc korún za meter štvorcový a to bez DPH. Po prirátaní DPH a prerátaní na Euro je to 8 000 Euro, čo je viac ako luxusné byty v centre Viedne. Navyše, cena za meter štvorcový je rovnaká za byt a terasu. Kto teda náhodou zošalel a chcel by si kúpiť 200 metrový byt so 100 metrovou terasou, nech si pripraví 70 miliónov.

Takže, na luxusné byty nie sú jednoducho zákazníci a nastáva presne opačný proces ako pred pár rokmi, pri nízkom dopyte idú ceny dole. To sú síce len tie najluxusnejšie byty, ale keď ich cena klesne povedzme na 120 tisíc, tak čo sa stane s menej luxusnými bytmi, ktoré dnes stoja napríklad 140 tisíc? Ich cena bude musieť klesnúť tak isto, a tak ďalej. Na druhej strane cenového spektra, povedzme staršie byty v Petržalke, ceny už niekoľko mesiacov reálne klesajú, čo tiež tlači na ceny ostatných bytov. Bublina teda pekne splasne.

K tejto situácii sa pridá svetová finančná kríza, ktorá sa Slovenska týka síce len okrajovo, ale keď si zopár burzových maklérov na svete nebude môcť kúpiť novú Q7 alebo nové "kajeníčko", tak Volkswagen tu v Bratislave bude musieť zrušiť (čo sa aj reálne stalo) nočnú zmenu, predĺžiť zimné prázdniny na takmer mesiac alebo rovno zopár ľudí prepustiť. To tiež zníži počet potenciálnych kupcov bytov. Samozrejme, nájdu sa aj opačné faktory, napríklad nižšie úroky zlacnia hypotekárne úvery. Celkovo sú ale faktory v prospech zníženia cien bytov silnejšie ako naopak a preto, keď nechcete o pár mesiacov horekovať, že váš prednedávnom kúpený byt je pár stotisíc lacnejší, tak sa neplašte a s kúpou bytu jednoducho počkajte.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu