Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

KOMENTÁR Richarda Sulíka: Tanečky okolo minimálnej mzdy

Richard Sulík
Richard Sulík

Minimálna mzda je ako stvorená na predstieranie činnosti. Vláda akože niečo robí, naši ctení ministri si nevyvážajú zadky v luxusných limuzínach len tak nadarmo a bežný človek nadobudne dojem, že úradníkov naozaj potrebujeme. Práve včera podpísal prezident zákon, ktorým sa mení zákon o minimálnej mzde, ktorý si schválila naša múdra vláda ani nie pred rokom.

Vtedy (koncom minulého roka) totiž bol schválený zákon, na základe ktorého sa minimálna mzda mala zvýšiť o toľko, o koľko porastie priemerná mzda, na rok 2009 to malo byť 8 690 Sk. Ale potom zasiahol náš premiér, neúnavný bojovník za lepší život chudobných, a povedal, že minimálna mzda stúpne až na 8 900 Sk. Keďže mu v tom bránil zákon, ktorý si jeho vláda schválila (opakujem, nie Dzurindova, ale Ficova vláda), musel ho najskôr zmeniť a opäť raz sa ukázalo, že naši poslanci sú len obyčajné figúrky, ktoré hlasujú tak, ako sa im prikáže. V podstate by stačilo, keby chodili do parlamentu len šéfovia strán a každý z nich by disponoval počtom hlasov, ktoré dostala jeho strana vo voľbách. Potom by sme ušetrili 150 platov, 150 kancelárií, 150 asistentov a 150 notebookov každé štyri roky.

Ale späť k veci. Fico si teda nechal schváliť zákon, podľa ktorého bude vláda určovať minimálnu mzdu ako uzná za vhodné. Ľudia mu budú tlieskať, lebo veď bojuje za nich a zase raz to natrel tým hnusným kapitalistom. Problém, skutočne len drobná chybička krásy, je ten, že za minimálnu mzdu pracuje len 2% zamestnancov a im stúpne mzda o neskutočných 210 Sk. Mesačne! Na takto nízkej úrovni je minimálna mzda zbytočná asi ako rakovinový nádor, nezhubný samozrejme. Keby bola minimálna mzda oveľa vyššia, tak by bola škodlivá ako rakovinový nádor, teraz zhubný. Na druhej strane, práve sociálna ľavicová vláda musí bojovať za tých sociálne odkázaných, veď tí ju volia. Ale len akože. Lebo keď raz prestanú existovať sociálne odkázaní, nebude mať sociálnu ľavicu kto voliť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu