Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Budúcoročná cena elektriny pre domácnosti zatiaľ otázna

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Budúcoročná cena elektrickej energie pre domácnosti je zatiaľ otázna. Ako uviedol hovorca Slovenských elektrární, a.s. Juraj Kopřiva, v súčasnosti ešte nie je možné vypočítať priemernú veľkoobchodnú cenu elektrickej energie.

Tá tvorí približne 45 až 48 % z celkovej ceny elektriny, ktorú domácnosti kupujú od distribučných spoločností. "Zatiaľ sme neukončili predaj elektrickej energie pre obdobie budúceho roka, takže nie je možné vyrátať priemernú veľkoobchodnú cenu jednej megawatthodiny z našej produkcie," vysvetlil Kopřiva.

Slovenské elektrárne sa rozhodli predať všetku svoju budúcoročnú produkciu na území Slovenska.

Distribučné spoločnosti Západoslovenská energetika, a.s. , Východoslovenská energetika, a.s. a Stredoslovenská energetika, a.s.  by mali podať nové cenové návrhy na dodávku elektrickej energie pre domácnosti Úradu pre reguláciu sieťových odvetví SR  najneskôr do konca októbra.

Ešte pred podaním nových návrhov by mali distribučky do konca septembra podať návrh budúcoročných cien za prístup do distribučnej sústavy a distribúciu elektriny. Distribučné poplatky bez nákladov za prenos elektriny tvoria asi 40 % z celkovej ceny elektrickej energie.

"V súčasnosti ešte nie je možné uviesť žiadne konkrétne údaje o očakávanej výške distribučných poplatkov v budúcom roku," povedal pre agentúru SITA zastupujúci hovorca VSE Boris Peško. Ani stredoslovenská distribučná spoločnosť zatiaľ nekonkretizovala, aké by mohli byť ceny elektrickej energie pre domácnosti v budúcom roku. "Stredoslovenská energetika zatiaľ cenové návrhy nepodala, nakoľko termín na podanie cenových návrhov na distribúciu elektrickej energie je koncom septembra a na dodávku elektrickej energie koncom októbra. Naša spoločnosť podá cenové návrhy v stanovenom termíne a v súlade s platnou legislatívou," uviedla spoločnosť SSE.

Ministerstvo hospodárstva nevidí dôvod, aby cena elektrickej energie v budúcom roku pre domácnosti neprimerane vzrástla.

"Vláda aj ministerstvo hospodárstva použije všetky dostupné legálne prostriedky, aby cena elektrickej energie prudko nevzrástla. Uvedomujeme si totiž, že nárast cien energií má dopad tak na infláciu ako aj na koncových odberateľov," povedal hovorca ministra hospodárstva Branislav Zvara, pričom dodal, že konečné slovo pri stanovení ceny elektriny pre domácnosti bude mať ÚRSO.

Podľa Kopřivu vývoj na trhu s elektrickou energiou vedie k postupnej konvergencii cenovej hladiny na úroveň cien v Nemecku a v Českej republike, pričom deficit na strane ponuky sa v celom regióne strednej Európy premieta do vyšších cien elektriny na burze i mimoburzových OTC (over the counter) parketoch.

Minulý týždeň sa na Európskej energetickej burze v Lipsku elektrina v základnom zaťažení s dodávkou v roku 2009 predávala za približne 82 eur (2 472,33 Sk) za megawatthodinu (MWh). Cena na Pražskej energetickej burze PEX bola asi o pol eura nižšia. "Ceny elektriny začiatkom leta dosiahli historické rekordy, keď sa megawatthodina pre rok 2009 v základnom zaťažení predávala za 92 eur (2 771,59 Sk) za MWh a elektrina s dodávkou počas dennej špičky sa v Prahe šplhala k hranici 130 eur (3 916,38 Sk) za MWh," konštatoval Kopřiva.

Cena elektrickej energie pre slovenské domácnosti naposledy vzrástla začiatkom tohto roka v priemere o 2,86 %.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu