Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

SR je pre nemeckých investorov tretia najatraktívnejšia

BUDAPEŠŤ - Slovenská republika je na treťom mieste rebríčka najatraktívnejších destinácií pre nemeckých investorov spomedzi nových členských štátov Európskej únie (EÚ).

Vyplýva to z výročného prieskumu medzi vyše 800 nemeckými firmami, ktorý zostavujú nemecké obchodné komory v regióne. Na prvom mieste rebríčka sa umiestnila Česká republika a na druhom Slovinsko, naopak na poslednom mieste skončilo Bulharsko. Spomedzi 20 sledovaných štátov si v rebríčku najviac polepšilo Poľsko, ktoré sa posunulo z desiateho na piate miesto.

Prieskum obchodných komôr tiež ukázal, že väčšina nemeckých spoločností plánuje v budúcnosti zvýšiť objem investícií v regióne strednej a východnej Európy (SVE), a to aj napriek obavám z rastu miezd a ekonomického spomalenia. V podmienkach plánovaných investícií sa na prvom mieste umiestnilo Poľsko, kde plánuje v roku 2008 zvýšiť objem investícií až 55 % opýtaných firiem. Horšie skončila Česká republika, ktorá doteraz priťahovala väčšinu nemeckých investícií, teraz tu však plánuje zvýšiť investície len 26 % firiem. Podobne dopadlo Maďarsko, kde viac ako polovicu investorov odrádza zlý stav ekonomiky.

Medzi najväčšie problémy nemeckých investorov patrí neustály rast nákladov, obavy z rastu miezd v nových členských štátoch, ako aj nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily. Nemecko je jedným z najväčších investorov v regióne SVE, ktorý predstavuje asi 16 % nemeckého zahraničného obchodu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu